Rundveehouderij

Nieuws 3161 x bekeken

Maisoogst voor groot deel klaar

In het Zuiden is de maisoogst vrijwel geheel klaar. Ook naar het Noorden toe wordt volop gehakseld, nu steeds meer mais oogstrijp is.

Uit de Maismonitor van Agrifirm blijkt dat het drogestofpercentage in de korrel voor alle geteste rassen lag afgelopen week ruim boven het harddeegrijp-stadium van 55%. Het drogestofpercentage van de totale plant ligt op gemiddeld 33,4%.

Ondanks de oogstrijpheid blijft de mais her en der toch staan. In veel gevallen gaat het om telers die de mais willen verkopen. De handel in snijmais is niet vlot. In het noorden van het land is er weinig vraag. In het zuiden is wel meer vraag, maar de langere transportafstanden en een prijs van vlot €50 per ton voor verse mais houdt menig koper nog op afstand.

Goede bodembewerking mogelijk

De vroege maisoogst en het blijvend droge weer heeft het grote voordeel dat maistelers nu een goede bodembewerking na de oogst kunnen uitvoeren. Italiaans raaigras is nu niet meer geschikt om te zaaien als vanggewas, wintergraan kan nog goed. Vooral omdat de bodemtemperatuur nog aan de hoge kant is kan het vanggewas vlot boven de grond staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.