Rundveehouderij

Nieuws 6589 x bekeken 9 reacties

Kringloopwijzer op zijn vroegst in 2018 bruikbaar voor fosfaatrechten

De Kringloopwijzer waarmee melkveehouders hun bedrijfsspecifieke fosfaatproductie kunnen bepalen, zal in ieder geval niet eerder dan na de afroming van de fosfaatrechten in 2018 mogen worden gebruikt als bewijsmiddel voor de fosfaatproductie.

Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in reactie op Kamervragen over het wetsvoorstel fosfaatrechten. Melkveehouders moeten bij de invoering van de wet per 2017 eerst de fosfaatproductie bepalen aan de hand van forfaitaire normen. In 2018 wordt ook duidelijk of Nederland een nieuwe derogatie krijgt.

Kringloopwijzer als verantwoordingsinstrument

Voor aanwijzing van de Kringloopwijzer om fosfaatrechten bedrijfsspecifiek te kunnen verantwoorden moet de methode onafhankelijk en wetenschappelijk worden getoetst, en moet deze privaat geborgd zijn. "De Kringloopwijzer is ontwikkeld als managementinstrument. Het vergt een behoorlijke inspanning om deze ook geschikt te maken als verantwoordingsinstrument", aldus Van Dam.

De Kringloopwijzer voldoet nu nog niet aan de voorwaarden, hier wordt met de zuivelketen aan gewerkt. "Met name rond de borging is nog werk te doen", aldus Van Dam. De Commissie van Deskundigen Meststoffenwet buigt zich over de wetenschappelijke validatie van de rekenregels van de Kringloopwijzer. Het ministerie betaalt via de topsector Agri mee aan de ontwikkeling ervan.

PBL: meer milieurisico's bij Kringloopwijzer

Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) wijst erop dat het gebruik van bedrijfsspecifieke verantwoording meer milieurisico's met zich mee brengt, met name bij een hoge prijs voor fosfaatrechten en melk. Dat komt doordat bedrijfsspecifieke normen een sterkere prikkel vormen om de fosfaatefficiëntie te verhogen. Dit kan ertoe leiden dat de uitstoot van stikstof en ammoniak minder afneemt dat bij het gebruik van forfaitaire normen. PBL vindt de invoering van fosfaatrechten wenselijk, gezien de grote milieuopgave voor de veehouderij en onvoldoende werking van zelfregulering van de sector als het gaat om mestproductie.

Kringloopwijzer wordt niet verplicht

Van Dam verbindt zich nog niet definitief aan de Kringloopwijzer voor het bepalen van de bedrijfsspecifieke fosfaatproductie, al zegt hij wel dat deze methode voor de hand ligt. "Als een andere geschikte methode zich aandient kan deze ook worden aangewezen", aldus Van Dam. De Kringloopwijzer wordt niet verplicht, ondernemers kunnen de fosfaatproductie ook blijven berekenen aan de hand van forfaits.

Laatste reacties

 • Nick1983

  Is een flinke domper voor heel veel bedrijven. Diverse adviseurs hebben het afgelopen jaar bij boeren aan de keukentafel verteld dat die paar koeien extra die ze hebben geen probleem is, want da zouden ze wel op kunnen vangen met de kringloopwijzer. Nu blijkt dus dat da hele feest niet doorgaat en deze koeien dus alsnog weg moeten.

 • alco1

  Ze moeten daar allemaal een schop onder de kont hebben.

 • mtseshuis

  @Alco een flinke schop...

 • waldpyk

  Bij het woord "borgen" krijg ik al acute huiduitslag. Dat is een van de nieuwe modewoorden op het ministerie zeker. Verder valt natuurlijk op dat van die belofte van de kringloopwijzer als sturingsinstrument waarmee je ruimte zou kunnen verdienen weer helegaar niets terechtkomt. Deze wet is niet alleen onrechtvaardig maar ook nog eens gehaast broddelwerk. Het zou fijn zijn als de rechter er tzt ghakt van zou maken.

 • HJ O R

  Volgens mijn adviseurs is het ding zo lek als een mandje, en dus juridisch onhoudbaar.
  'T is geen gewoon broddelwerk van LTO en NZO.

 • melkkoeienboer

  BEX is toch ook goed genoeg. Is voor mestwet en grondgebondenheid wel goed genoeg

 • M.harmsen

  Raar dat BEX kringloopwijzer in de hele mestwet worden toegepast voor berekening van de productie fosfaat en stikstof op een bedrijf,en voor de fosfaatrechten niet. Produceren mijn koeien dan ineens ander fosfaat?????

  Lijkt wel een politiek spel. Eerst de koeien weg en daarna gaan we wel zien. We worden nog 5 naar aan het lijntje gehouden....... tijd voor actie!

 • rub2

  Uiteindelijk heeft het niets meer met praktijk te maken.

  Jaren lang netjes op fosfaat arme brok gepast, voordelen gehaald van 20 procent op fosfaat in bex mede door fosfaat fixerende grond.

  En dan nu gewoon naar de forfaitaire normen kijken , straks een mest plan maken met bex, kringloopwijzer, ondertussen rekenen met de aMvB en dan nog eventjes rekenen met de forfaitaire normen voor fosfaatproductie.

  Tijd voor een overzichtelijk mest programma waaruit 1 uitslag rolt. Koeien er bij / weg of grond erbij.

  Hoeveel man neemt het ministerie straks over van de belastingdienst om ons nog te controleren?
  Daar lopen er nu naar de vertrekregeling genoeg met het zieltje onder de arm en zakken gevuld met geld rond......

 • alco1

  We laten gewoonweg met ons sollen.
  We moeten één blok vormen tegen de fosfaatrechten en ons niet laten uitspelen door allerlei tweespalt.
  Die voelt voor grondgebondenheid
  Die wil niet inleveren voor de groeiers
  Die ziet beperking wel zitten door verwachte minder druk op de mestmarkt.
  Die ziet zijn land verschralen
  Die heeft vooral voordeel bij derogatie
  en ga zo maar door.

  Eén blok tegen fosfaatrecht

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.