Rundveehouderij

Nieuws 5941 x bekeken 2 reacties

Groot verlies van leden en melk bij DMK

De Duitse zuivelcoöperatie DMK heeft in een jaar tijd zo'n 770 leveranciers verloren, ofwel ruim 9%. De melkaanvoer is ook gedaald, in september 2016 met 8% ten opzichte van het jaar ervoor.

Dit blijkt uit gegevens die DMK zelf opvoert in het ledenmagazine Infoblatt.

In cijfers die DMK opvoert op de eigen website staat dat de onderneming zo'n 8.300 actieve leden heeft. In het Infoblatt wordt gesteld dat het aantal producenten per september 2015 stond op 8.216. Dat is van alleen DMK, dus zonder DOC. Een jaar later was dit gezakt naar 7.447.

10 tot 12 bedrijfsbeëindigingen per dag

Dit is een gevolg van zowel bedrijfsbeëindigingen als van vertrek. Door de melkcrisis van dit jaar hebben alleen al in Nedersaksen grote aantallen melkveehouders het bijltje erbij neergelegd. De Landwirtschaftskammer sprak in augustus van 10 tot 12 bedrijfsbeëindigingen per dag. Hoeveel leden naar andere bedrijven zijn vertrokken, is onbekend. In Noordwest-Duitsland is de keuze niet groot, elders is de situatie beter.

De melkaanvoer bij DMK is met 8% gedaald, meer dan het landelijk gemiddelde van 6%. In september 2015 is ruim 485 miljoen kilo aangevoerd. Dit jaar bedroeg de septemberaanvoer 446 miljoen kilo.

In maandblad Milchwelt luidt de nieuwe topman Ingo Müller de noodklok. DMK moet beter uitbetalen en verloren vertrouwen terugwinnen, stelt hij. Actievoerende boeren riepen DMK eerder deze week op de rug ook maar eens recht te houden tegenover de grote supermarkten.

Laatste reacties

  • daan1908

    Was al bekend . Arla staat al op de stoep .

  • info519

    DMK=der mee kappen....

Of registreer je om te kunnen reageren.