Rundveehouderij

Nieuws 11 reacties

Gerealiseerde melkprijs bepaalt kredietruimte

Melkveehouders die minder voor hun melk beuren dan gemiddeld, kunnen minder financieren. Daarmee trekken de banken de lijn die ze in de intensieve veehouderij en glastuinbouw hanteren door naar de melkveehouderij. Dat zegt Pierre Berntsen, directeur Agrarische Bedrijven bij ABN Amro.

De wijzigingen staan in de meest recente Kwin opgenomen. Banken financieren melkveebedrijven op basis van hun kritieke kostprijs en de verwachte meerjaarlijkse contant uitbetaalde melkprijs, dus exclusief bijschrijving op naam. Deze laatste is in het prognose overleg melkveehouderij vastgesteld op 34,5 cent. De marge tussen deze twee prijzen bepaalde, naast neveninkomsten, de leencapaciteit van een bedrijf.

Verschil in melkprijs tussen bedrijven steeds groter

Reden voor aanpassing van de wijze waarop de bedrijfsspecifieke melkprijs wordt bepaald, is dat de verschillen in melkprijs tussen verschillende bedrijven steeds verder oplopen. Daarom corrigeren banken de standaard opbrengstprijs van 34,5 cent op basis van de door de veehouder gerealiseerde gemiddelde melkprijs in de voorgaande jaren. Beurde de veehouder 2 cent minder, dan geldt voor hem een verwachtingsprijs van 32,5 in plaats van 34,5 cent. “We hanteren een maximale correctie van 3 cent”, aldus Berntsen.

Aanpassing melkprijs bank forse impact op leencapaciteit boer

De aanpassing kan een forse impact krijgen op de leencapaciteit van de melkveehouder. De scherpst draaiende bedrijven hebben een kritieke kostprijs van 26 cent per kilo melk. Die hebben dus onder de oude systematiek 8,5 cent per kilo melk beschikbaar voor extra financiering. Dat kan nu aangepast worden voor ondernemers met dikke melk, weidegang en een hoge melkprijs richting 11,5 cent of naar 5,5 cent bij opstallers met melk met lage gehalten, die leveren aan een zuivelaar die de afgelopen 3 jaar extreem laag betaalde.

Laatste reacties

 • John*

  is het niet zo dat opstallers de laagste kritieke opbrengstprijs hebben? in concepten als weidemelk worden de extra kosten vergoed die geeft niet direct extra financieringsruimte.

 • millust@hotmail.com

 • henver1

  Wat een hufterbank, ik kan er niets anders van maken , sorry!!!!

 • 344412

  Dit gaan alle banken doen, is ook logisch. Als je beter saldo hebt, kan je meer lasten dragen.

 • Fryslanboppe

  Heb er geen problemen mee voorkomt te hoge financieringen. Bedrijven die technische niet goed draaien door slecht management kunnen hun management bij spijkeren. Als het technisch weer goed draait kan er weer geleend worden. Niks raars aan toch.

 • landboer

  Nee, en die goed draaien zijn de bank ook zelden nodig.

 • frl

  DE banken worden bang, ja het is meestal zo als het mooi weer is kun je van de bank wel een paraplu krijgen, maar als het regent dan krijg je hem niet.

 • Koen Franken

  Niks mis mee , de tijd dat de bank maar raak financierde is voorbij .

 • BO(skabout)ER

  dus als een DOC boer nu een nieuwe stal bouwt of land koopt, dan is dat 1 van de beste boeren van de buurt haha.

 • bb40

  Je moet de banken op afstand houden, niet te veel lenen hoort ook bij lage kosten.
  Zwaar gefinancierd zijn wordt nog altijd sexy gevonden.

 • hooghoes

  Leen liever helemaal niet , je moet toch weer terugbetalen met rente ..

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.