Rundveehouderij

Nieuws 8455 x bekeken 29 reacties

Flynth: schaf grondgebondenheidsregels af

Accountants- en administratiekantoor Flynth pleit voor afschaffing van de grondgebondenheidsregels voor melkveehouders, als het stelsel van fosfaatrechten wordt ingevoerd.

De grondgebondheidsregels verankert in de Melkveewet (Wet Verantwoorde Groei Melkveehouderij) kunnen worden afgeschaft, als de fosfaatrechten worden ingevoerd. Dat bepleit Flynth in een hoorzitting over fosfaatrechten voor melkveehouders, donderdag in de Tweede Kamer. Volgens Jan Breembroek, vakdirecteur Agro Advies, maakt het kabinet de regels voor melkveehouders nu nodeloos complex. "We merken dat boeren het niet meer overzien. De grondgebondenheidsregels zijn erg ingewikkeld. Daar komen straks de fosfaatrechten nog bij. De administratieve lastendruk voor melkveehouders is binnen een paar jaar heel groot geworden. De stapeling van regelgeving voor melkveehouders is onnodig fors."

Vrees voor uitvoeringsproblemen Melkveewet

Breembroek zegt ruim honderd reacties te hebben gekregen van melkveehouders over de vele, complexe regels. Hij benadrukt niet tegen grondgebondenheid te zijn. "De grondgebondheidsgedachte wordt nu deels ook al ingevuld in de Meststoffenwet met mestafzet, mestverwerking en straks de fosfaatrechten." Breembroek vreest uitvoeringsproblemen van de Melkveewet, als de fosfaatrechten gelden.

De Melkveewet, of Wet Verantwoorde Groei Melkveehouderij, beperkt melkveebedrijven grondloos te groeien en geldt sinds dit jaar. Volgens Breembroek kan de grondgebondheid van melkveehouders ook prima worden geregeld met de fosfaatrechten.

Uitgeschaard vee

Verder maakt Flynth zich zorgen over uitgeschaard vee op de peildatum 2 juli 2015. Bedrijven die vee hadden uitgeschaard op die datum, kunnen het vee niet terughalen omdat de rechten toekomen aan de 'houder' van de dieren en niet de eigenaar. Flynth wil een optie in de wet waardoor het mogelijk is de rechten onderling in overleg te verdelen.

Lees ook:

Laatste reacties

 • jeannettedekker1

  De Fosfaatrechten delen van de jongveeopfokkers. Grapje zeker. Flynth moet even wat anders verzinnen. Bullshit

 • alco1

  Je vraagt je weleens af hoe het in sommige landen zo verkeerd heeft kunnen gaan met al die regimes.
  Nou het wordt steeds duidelijker als ik onze overheid bemoeienissen zie.

 • tonny60

  Breembroek wil grondloze melkveebedrijven.Het eind van de bezinsbedrijven.

 • janbajema

  3 gve op een hectare en fosfaatrechten weg lijkt me eerlijker en duurzamer en makkelijker om het bij te houden

 • B.T. Henstra

  Flynth is een beetje dom. De fosfaatrechten komen er jammer genoeg omdat er te weinig grondgebondenheid was. Naast de milieu eisen is grondgebonden ook voor de weidegang noodzakelijk (emotie). Je kan dit leuk vinden of niet.

 • alco1

  Is er geen grond gebondenheid???
  Is AMVB dan een wassen neus!!

 • Peerke1

  Wie is er nou eigenlijk de baas op een melkveebedrijf??? De Boer zelf, De Overheid, De Bank, De Regelgevers, De Melkfabriek, De Supermarkt, De Consument, De Horeca, De Recreatie,of worden de melkveeboeren gedwongen op een koude manier te stoppen en hun land omgezet in natuur en bos voor de recreatie.

 • koeien1000

  Je moet gewoon zorgen dat je genoeg land heb er is veel gebouwd en dan denken er moet nog land bij

 • rub2

  Niet overzien........ tjah en bij elke grote nieuwe stal stond een bord: mede mogelijk gemaakt door flynth......

  Dan zou ik nu ook zeggen: lekker blijven rekenen jongens.

 • j.verstraten1

  We hebben 30 jaar quotering gehad zonder enige vorm van gereguleerde grondgebondenheid. Is de sector in die jaren geïntensiveerd? Hebben boeren in die jaren geen grond gekocht? Fosfaatrechten werken direct door in de beperking op groei van de veestapel. De AMvB alleen beperkt niet de groei van de veestapel, maar zorgt ervoor dat bedrijven die grond hebben kunnen groeien. Melkveehouders hebben ongeveer 800.000 ha grond in gebruik en akkerbouwers nog iets meer. Dit jaar is ongeveer 30.000 ha daarvan verschoven naar de melkveehouderij. Het enigste wat de AMvB organiseert is dat boeren betalen om het vinkje aan te kunnen zetten bij de gecombineerde opgave dat zij grondgebruiker zijn.

 • Bennie Stevelink

  Is in 30 jaar melkquotering de sector geïntensiveerd? Het antwoord is JA. Er is veel grond aan de sector onttrokken. Overal groeien bij ons in Twente de coniferen terwijl mais uit Duitsland wordt aangevoerd.
  Groeiende melkveehouders kopen wel productierechten maar geen grond. Mede doordat er zoveel kapitaal in productierechten gaat zitten dat ze dat niet kunnen. Stoppende melkveehouders zoeken voor hun grond een toepassing die het meest opbrengt. Ze komen dan altijd terecht bij akkerbouw of tuinbouw.

 • landboer

  En waarom heeft meneer Verstraten en zn LTO dan zo hard gepleit voor afschaffing quotering ,en nu weer pleiten om em in een andere vorm weer in te voeren, nadat de rechten even in de richting van de grote groeiers zijn gegaan. En wat dat betalen voor dat vinkje betreft .Nadat ik eerst gezorgd heb voor voldoende land mag ik betalen om een vinkje bij voldoende fosfaatrechten te kunnen zetten!!

 • Klaasvaak

  @B.T. Henstra
  De fosfaatrechten komen omdat we boven het fosfaatplafond zitten (mede door weersomstandigheden) en NIET omdat we niet 'grondgebonden genoeg' waren.

  Daarnaast zitten we straks met mestplaatsing, verantwoorde groei melkveehouderij, grondgebondenheid en fosfaatrechten. Met ieder zn eigen referentie periode.
  Is best onoverzichtelijk hoor.....

 • Bennie Stevelink

  @Klaasvaak, B.T.Henstra bedoelt waarschijnlijk dat wij boven het fosfaatplafond zijn uitgekomen doordat grondloze groei te gemakkelijk was. Als de regels voor grondgebondenheid veel strenger waren geweest en vooral veel eerder waren ingevoerd was de groei van de melkveestapel veel kleiner geweest.

 • Klaasvaak

  Dat zou kunnen Bennie, maar het is de vraag wat er was gebeurd als we het quotum hadden behouden en er ook geen zicht op was dat deze zou verdwijnen. Dus 40 cent per % moesten betalen om te groeien.

 • alco1

  "Grond gebondenheid" levert weer allerlei trucs op.
  Gewoon je mestafzet goed geregeld is het enigste wat getolereerd wordt door iedereen.
  Daarbij evenwicht bemestingsnormen en niemand kan inhoudelijk tegen zijn.
  En in ieder geval geen fosfaatrechten, dat geeft net zoveel nadelen als melkquotum.
  En dan alleen voor ons landje, dus in feite nog erger.

 • hansvanbergen

  Flynth heeft gewoon volkomen gelijk. Daarlangs wordt er altijd gezanikt over grote grondloze bedrijven maar de grote massa zijn bedrijven die nu 50-70 koeien hebben en er graag een paar meer zouden willen houden om een inkomen te vergaren.

 • hansvanbergen

  Paar duizend ha boomteelt in NL maakt helemaal niets uit. Wordt ook mest uitgereden. Wat maakt het uit of mais uit Duitsland komt? Precies helemaal niets

 • BO(skabout)ER

  Wel grondgebondenheid en geen fosfaatregels is heel wat eerlijker! De LTO heeft dit altijd geroepen en hier hebben de boeren op ingespeeld. En zoals iedereen wel weet, de fosfaatrechten slaan nergens op.

 • landboer

  Dat bedoel ik nou BOskaboutER! Al is dit jaar wel gebleken dat grondloze bedrijven een veel hogere kostprijs hebben.

 • alco1

  BO( )ER.
  We zijn altijd grondgebonden.
  Is het niet van je zelf dan wel van de buurman waar voor getekend moet worden.

 • BO(skabout)ER

  @Alco1
  Tuurlijk, maar een beetje grondgebondenheid kan ook geen kwaad.

  Als je de grondgebondenregels een beetje waterdicht maakt, dan komt Nederland ook niet zo ver boven dat zogenaamde plafond. En de rest van de mest kan prima worden verwerkt. (dat gebeurt al)

 • bb40

  Vind het raar dat een commercieel bedrijf even mag komen zeggen wat zij er van vinden.
  flynth moet de boekhouding doen

 • Nick1983

  @bb40

  Zo goed als iedereen heeft commerciële belangen, wie je er ook voor uitnodigt. Iedereen heeft wat te winnen of te verliezen.

 • hansvanbergen

  En Flynth moet bedrijfsplannen maken voor de melkveehouderijen kan dus, veel beter dan de gemiddelde reaguurder hier, zien wat kan en wat niet kan.

 • hansvanbergen

  De grote blunder die Grondig maakt is dat ze zichzelf in de voet schieten. Door grondgebondenheid zullen de grond en pachtprijzen exploderen. Daar heeft dan iedereen last van . Ook hun losse grond wordt veel duurder of ze raken hem kwijt zodat ze ineens ook intensief zijn. Bij P rchten zonder grondgebondenheid betaald de groeier voor de rechten en heeft de extensieve boer daar geen last van. Zijn/haar kostprijs stijgt niet

 • B.T. Henstra

  @klaasvaak: Ik vind het ook erg onoverzichtelijk, en 5 jaar geleden was ik ook van plan om te intensiveren en de koeien binnen te houden. (i.v.m. financieel voordeel en arbeidsbesparing). Maar ik ben van gedachten veranderd omdat dat in Nederland niet wenselijk is en te veel weerstand oproept. Onze omgeving wil weidegang en hiervoor heb je voldoende grond nodig. Dus kies ik nu liever voor het behouden van grondgebondenheid dan fosfaatrechten. Wakker dier is alweer bezig met petitie om weidegang verplicht te stellen omdat ze via CBS weer munitie gekregen hebben. Is dat wat we willen?

 • Attie

  alco 21:03 Die AMVB had veel eerder ingevoerd moeten worden ,en in 2015 tandje strakker!

 • koestal

  gewoon grondgebonden vee aanhouden ,3 gve per ha ,is ook lekker eenvoudig

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.