Rundveehouderij

Nieuws 15 reacties

Extra controle op meer koeien vlak voor peildatum

Melkveehouders die vlak voor 2 juli 2015 hun veestapel hebben uitgebreid, kunnen extra controle verwachten van RVO.nl.

Melkveehouders die anticipeerden op de toekenning van fosfaatrechten op basis van het aantal koeien op 2 juli 2015 door meer koeien te registreren (I&R), zullen extra worden gecontroleerd. Dat laat het ministerie van Economische Zaken (EZ) weten.

Toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma liet al eerder weten anticiperend gedrag van melkveehouders op de peildatum 2 juli 2015 niet te belonen. Hoe het ministerie dit wil doen, is nu bekend.

Extra controle RVO.nl

Melkveehouders die kort na 2 juli 2015 hebben gemeld dat zij hun veestapel vlak voor 2 juli 2015 hebben uitgebreid, worden extra gecontroleerd door RVO.nl. Het ministerie reageert hiermee op geruchten dat groepen melkveehouders extra vee aankochten dan wel importeerden in de aanloop naar de peildatum.

Aantal koeien fors toegenomen sinds peildatum

Sinds die peildatum is het aantal koeien in Nederland fors toegenomen. Het ministerie laat weten dat al direct bij de aankondiging van het stelsel op 2 juli 2015 is duidelijk gemaakt dat aan groei van de veestapel na deze peildatum geen rechten zullen worden toegekend. Ondernemers die na 2 juli 2015 ervoor hebben gekozen toch te groeien, hebben dit willens en wetens gedaan. De regels zijn dus helder, aldus een woordvoerder van EZ.

Laatste reacties

 • pieterfranken1

  Hoezo helder? Hard roepen maar niets regelen! Wat heeft EZ nauw werkelijk gedaan? Vorig jaar 2 juli aangekondigd daarna gewoon laten sudderen. Het wetvoorstel, waar de Raad van State fiorse kanttekeningen heeft geuit ligt er nu pas. Als EZ helder was geweest had het nu liggende wetsvoorstel er vorig jaar om deze tijd moeten liggen het liefst met een wat betere onderbouwing. Wie zegt nu niet dat door nalatigheid van de overheid er mogelijk nog een nieuwe peildatum komt zeker als het wetvoorstel niet door de kamers komt voor de verkiezingen.

 • BO(skabout)ER

  ze zitten met hun haren in de handen want ook al komen er regels; de koeien blijven voorlopig wel.

 • Zuperboer

  @BO(skabout)ER; Dat interesseert RVO helemaal niets. Rustig aanhouden die koeien, dan de Derogatie verliezen en de NL Ambtenaren zit in het scenario waar ze naar uitkijken. Eerst de boer definitief uitzwaaien, daarna Piet gevolgd door Sint.

 • alco1

  Weg dus met het fosfaatgedrocht.

 • H.Grotenhuis1

  In het overige bedrijfsleven wordt 'handel met voorkennis' enorm hard bestraft, economische delicten.
  In de RVO-lijsten kunnen de bedrijfsuitbreidingen met aangekocht (import)vee in juni/juli 2015 toch snel worden getraceerd?

 • Nick1983

  @H.Grotenhuis1

  Ja en? Puur wettelijk hebben die boeren niks verkeerds gedaan. Waarschijnlijk hadden ze voorkennis ja, maar ook dat kun je in de meeste gevallen niet hard maken. RVO zegt nu wel dat ze die boeren extra gaat controleren, maar als die boeren hun zaakjes netjes op orde hebben, dan komt daar niks uit.

 • mldijkstra

  Tja, en als fraude geconstateerd en bewezen wordt maar helemaal geen fosfaatrechten toekennen. Met een zeer beperkte coulance regeling voor spijtoptanten die het zelf melden. Want wees eerlijk, fraude of voorkennis is stelen van je collega's. Met dat soort types hoef je geen medelijden te hebben. Helemaal bij voorkennis want dan weet je dat je het moet zoeken bij mensen die in het proces betrokken waren terwijl ze zich voor de sector in hadden moeten zetten.

 • A1967

  Juist Nick, dit is weer zon typisch kijk ons het nou eens goed voorhebben met de eerlijke boeren verhaal. Maar natuurlijk klinkklare onzin. Er staat nergens in de wet hoeveel koeien je aan mag melden, I en R wordt gewoon lijdend voor de referentie. RVO heeft gewoon gigantisch geplunderd

 • farmerbn

  Misschien heeft de LTO-top wel de meeste voorkennis gehad. Zo is dat ook gegaan bij de invoering van het quotum. Het is wel stoer om te zeggen dat er extra contole komt maar het is gewoon legaal om te groeien op 1 juni.

 • ........

  Een beetje doorvragen Esther,nu is het een nietszeggend stukje

 • wmeulemanjr1

  Hoe kwamen heel veel boeren aan "voorkennis"
  Misschien moet dat eens onderzocht worden!!
  Wat voor nut heeft dan nog de peildatum.
  Lijkt mij 'voer' voor juristen

 • mtspopken

  anticiperend gedrag zou niet beloond worden, werd er eerst gezegd. maar daar hoor je niets meer van. als iemand op 2 juli 200 koeien in de wei had, ook al heeft hij geen stal, en dus ook geen vergunning, straks wel fosfaatrechten

 • info519

  we willen toch weidegang....

 • puinhoop

  RVO verhaaltje voor de buhne, farmerbn heeft gelijk heb ik al van meerderen gehoord. VAN DAM/DIJKSMA HEEFT HET NATUURLIJK OP EEN AKOORDJE GEGOOID MET LTO TOP! DAAROM WAS EEN ANDERE DATUM ZOGENAAMD JURIDISCH NIET HAALBAAR! Helemaal geen fosfaatwet is de beste optie, er zullen er nog genoeg stoppen, wie wil er nu boer wezen in dit linkse geitenwollensokken shit land!

 • alco1

  Volgens Maat gaat het erom wat je doet ipv. wat je roept.
  Als er geroepen was dan zouden wij het weten wat er gezegd is.
  Over dat gedaan is, verschillen de meningen.
  Zitten slapen of mee huilen met de vijand.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.