Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

'Anders voeren in voordeel koe én kalf'

Melkkoeien moeten tijdens de droogstand goed worden gevoerd met eiwitrijk voer, en niet met een karig rantsoen, zoals nu vaak wordt aanbevolen.

Ook veel voeren met zetmeelrijk product direct na het afkalven moet worden vermeden. Dit zei dierenarts Kees Peeters uit het Twentse Bornerbroek tijdens een symposium van ABN Amro op de Wereld Zuiveltop in Rotterdam.

Peeters stelt dat de adviezen zoals die nu vaak worden gegeven door veevoerbedrijven wel goed zijn voor de voerverkopen en voor de dierenarts (want die krijgt extra werk door deze adviezen), maar dat ze funest zijn voor zowel de koe als voor het kalf.

Drachtige koe en kalf lijden honger

Krap voeren tijdens de droogstand leidt er volgens Peeters toe dat drachtige koeien, en meer nog het kalf in de baarmoeder, honger lijden. Gevolg is dat het kalf zich niet goed ontwikkelt en dat de koe ook nog eens moeilijk afkalft. Door het hongerrantsoen lijden de kalveren volgens Peeters op twee manieren schade: de kalveren komen te licht ter wereld en ze hebben op latere leeftijd meer vruchtbaarheidsproblemen. Dat komt volgens hem vooral omdat de zogenoemde eilandjes van Langerhans zich bij de kalveren niet of onvoldoende ontwikkelen. Peeters: "Zulke kalveren kun je dus beter direct wegdoen, maar dan zit je nog met een probleem. Want VanDrie heeft gelijk. Kalveren die te licht ter wereld komen, willen nooit meer."

Ook veegde hij de vloer aan met het advies om nieuwmelkte koeien een zetmeelrijk rantsoen (bestendig zetmeel of niet) te geven. Het risico van pensverzuring wordt er alleen maar groter van, stelt hij.

Droogstand is volgens de dierenarts wel goed, want het helpt het celgetal te beheersen, maar een drachtige koe moet ook weer niet te veel rust krijgen.

Laatste reacties

 • mtseshuis

  wat een kwats...

 • farmerbn

  Raar dat de gerelateerde artikelen alle drie over 'kalfjes bij de koe' gaan. Is dit artikel echt gerelateerd aan die drie? Dan snap ik de reactie van mtseshuis wel.

 • alco1

  Ik ken helemaal geen droogstand.
  We melken ze gewoon door.
  Voordelen:
  Geen apart rantsoen.
  Geen getrek met vee.
  Nooit melkziekte of iets dergelijks.
  Geen droogzetters nodig.
  Geen extreme top in productie, waaruit allerlei consequenties kunnen voortvloeien. Deze gemiste melk wordt wel gevangen in de droogstand tijd.

  Wel is een voorwaarde dat de koe vanaf veertien dagen voor kalf datum als nieuwmelkt wordt gevoerd. Ook zeg maar acht kilo brok.
  Dit is nodig voor het kalf, maar ook voor de productie enigszins redelijk te houden.
  Bij te weinig melk is er een verhoogde kans op mastitis.

 • Sjaak

  @alco1

  Dat zijn inderdaad allemaal goede argumenten om door te melken...
  Hoe ervaar je de start van de nuchtere kalveren en is de kwaliteit van de 'biest' daarvoor nog van belang...?

 • alco1

  Als je ziet dat de koe gauw kalft, hou je de melk uit.
  Ik ken geen problemen in die richting.
  Ook kun je een voorraad aanleggen van vaarzen en/of koeien die zichzelf helemaal droog gezet hadden.

 • farmerbn

  Alco je hebt dus toch wel (enkele) droogstand.

 • Bennie Stevelink

  Vier jaar geleden ben ik overgegaan op een appart mengkuiltje voor droge koeien. De adviseur van ForFarmers rekent het rantsoen uit op basis van de gewenste energiedichtheid en eiwitgehalte. In het rantsoen zit gehakseld stro, kuil, mais, bierbostel, ruwvoerplusstroop en propionzuur. Het loonvoerbedrijf maakt twee volle wagens die we buiten op de kuilplaat lossen. Ik rij het goed vast en dek het af met zes meter breed plastic (het smalste wat te krijgen is). Één keer heb ik er foliebalen van laten maken maar dat doe ik nooit weer: duur en lastig voeren.
  Bij iedere keer uithalen sluit ik het kuiltje luchtdicht af door er aaneengesloten ballastzakken voorheen te leggen (noodzakelijk om broei te voorkomen). Drie weken voor het afkalven begin ik met het bijvoeren van transitiebrok.
  Sind ik de droge koeien op deze manier voer starten ze veel beter op. De klauwproblemen zijn sterk afgenomen en baarmoederontsteking, wat vroeger veel voorkwam, komt bijna niet meer voor.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.