Rundveehouderij

Nieuws

'Zuivelbedrijven EU betalen te veel voor melk'

Europese zuivelbedrijven betalen te veel voor de melk. Dat zegt Matt O'Regan, voorzitter van de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Westland Milk.

De lage melkprijzen zijn volgens hem vooral een gevolg van de toegenomen melkproductie in Europa en de Verenigde Staten. In Europa zouden zuivelondernemingen boven de markt uitbetalen, waardoor de melkproductie minder snel daalt dan verwacht.

Prijsdaling bulkzuivel tot 25%

Westland verlaagt zijn melkprijsverwachting van omgerekend €23 naar €19,50 per 100 kilo melk. De zuivelonderneming gaat ervan uit dat de prijzen voor bulkzuivel komende maanden opnieuw dalen met tussen de 15 en 25 procent. Naast de toegenomen productie in de VS en Europa spelen ook de tegenvallende vraag in China en de sancties tegen Rusland de zuivelonderneming parten.

Kansen voor Westland in Iran

O'Regan verwacht voor rest van dit de rest van melkjaar 2015/2016, en mogelijk ook de eerste helft van volgend seizoen, lage melkprijzen. De voorzitter is niet alleen negatief. Hij ziet door het opheffen van de sancties mogelijkheden voor Westland in Iran. Ook ziet de zuivelonderneming kansen voor verdere groei in China.

Of registreer je om te kunnen reageren.