Rundveehouderij

Nieuws 4096 x bekeken

Waterschappen: loos de melk niet op het riool

De Noordelijke waterschappen waarschuwen melkveehouders hun melk niet te lozen op het riool. FrieslandCampina heeft honderden melkveehouders de opdracht gegeven hun melktank leeg te laten lopen. Hun RMO's reden niet vanwege de gladheid.

Melk weg laten lopen in het riool is echter strafbaar. Veehouders wordt verzocht de melk tijdelijk op te slaan en later te verwerken, ofwel weg te laten lopen in de mestkelder.

Hoewel de meeste melkveehouders volgens een woordvoerder van het waterschap Hunze en Aa's hiervan op de hoogte zijn, vindt de organisatie het toch nodig te waarschuwen. In het verleden, onder andere in 2004 en 2009, gingen veehouders op diverse plekken in het land toch in de fout, om op die manier het betalen van superheffing te voorkomen. Handhaving is in principe de verantwoording van de gemeente, maar om grote problemen bij de verschillende waterzuiveringsinstallaties te voorkomen, waarschuwen de waterschappen toch.

Belemmering voor zuiveringsproces

Een toevoer van grote hoeveelheden melk via het riool kan het zuiveringsproces zodanig verstoren, dat de zuivering volledig stil komt te liggen. Een zuiveringsinstallatie draait normaal gesproken 24 uur per dag. Het waterschap signaleert het lozen van melk pas zodra de melk bij een van zijn zuiveringsinstallaties aankomt. Dit is onder meer zichtbaar in het extra gebruik van zuurstof, nodig om de melkzuren af te breken.

Of registreer je om te kunnen reageren.