Rundveehouderij

Nieuws

Vlaamse melkkoe 7,6 dagen per jaar aan antibiotica

Een volwassen melkkoe in Vlaanderen wordt gemiddeld 7,6 dagen per jaar behandeld met antibiotica. Dat blijkt uit onderzoek onder 57 Vlaamse melkveebedrijven, binnen het project Duurzame melkveehouderij door verantwoord gebruik van diergeneesmiddelen.

Wel zijn de verschillen groot, zo meldt Universiteit Gent. Op een kwart van de bedrijven stond elk dier gemiddeld minder dan 5,2 dagen per jaar onder antibiotica. Maar op een ander kwart van de bedrijven stond elk dier gemiddeld meer dan 9,5 dagen per jaar onder antibiotica.

Op sommige bedrijven werden volgens de onderzoekers overwegend voor de volksgezondheid kritische producten (derde en vierde generatie cefalosporines, fluoroquinolones) gebruikt, daar waar andere bedrijven zo goed als geen van deze producten gebruikten.

Verschil tussen hoog- en laagverbruikende bedrijven

Meer dan 60% van de antibiotica werd ingezet voor de preventie en controle van mastitis, waarvan 35% als droogzetter. Op de zogenaamd hoogverbruikende bedrijven (meer dan 9,5 dagen per jaar) werden de meeste antibiotica ingezet als uiertubes en inspuiting voor de behandeling van mastitis en als (langwerkende) inspuiting ter behandeling van andere aandoeningen. Op de zogenaamd laagverbruikende bedrijven (minder dan 5,2 dagen) werden de meeste antibiotica ingezet als droogzetter.

In Nederland lag het gemiddelde antibioticumgebruik op melkveebedrijven in 2014 op 2,3 dierdagdosering.

Of registreer je om te kunnen reageren.