Rundveehouderij

Nieuws 3051 x bekeken laatste update:10 okt 2016

Veel animo voor omschakeling naar bio

Op de Bio-beurs in Zwolle toonden melkveehouders bij Eko Holland Melk op Maat belangstelling voor overschakelen naar biologische bedrijfsvoering.

Voor de beurs stond de teller bij de leverancierscoöperatie al op 30. Daar kwamen er op de eerste dag van de beurs 16 bij. Coöperatievoorzitter René Cruijsen verwacht voor de tweede dag eenzelfde aantal. Pas als de bedrijven met het twee jaar durende omschakelingstraject zijn gestart, kan een melkveehouder daadwerkelijk tot de coöperatie toetreden. Cruijsen twijfelt er echter niet aan dat een groot deel van de ruim 60 melkveehouders de stap ook echt gaat zetten.

Alle zuivelaars zien groeiende interesse in biologisch

De vraag is of deze 60 melkveehouders zich alleen bij Eko Holland op de lijst hebben laten zetten. Ook andere zuivelondernemingen zien de interesse voor bio toenemen. FrieslandCampina liet eerder al weten er dit jaar 10 biologische bedrijven bij te krijgen. Ook voor 2017 gaat de teller richting de 10 bedrijven. Het gaat hier echter om eigen leden die omschakelen. Maar ook bij FrieslandCampina meldden zich op de Biobeurs tientallen melkveehouders met plannen voor bio.

Ook de relatief kleinere spelers zien de belangstelling toenemen. Rouveen kreeg er volgens directeur Ben Wevers dit jaar 4 nieuwe bio-leden bij. Farmel ziet het aantal biologische leveranciers stijgen met 6.

Hoeveel melkveehouders zetten de stap echt?

De vraag voor alle zuivelondernemingen is natuurlijk hoeveel van de geïnteresseerde melkveehouders in de praktijk de stap willen zetten. De Nederlandse markt biedt naar schatting nu ruimte voor bijna 30 miljoen kilo extra biologische melk. Maar aan de vraag hoe de kaarten over 2 jaar liggen, wagen de meeste zuivelondernemingen zich nog niet.

 

Of registreer je om te kunnen reageren.