Rundveehouderij

Nieuws 14 reacties

Spierings: melkproductie EU moet naar beneden

Melkveehouders in Europa moeten hun productie laten dalen om de onbalans in vraag en aanbod op de wereldmarkt te herstellen. Dat zegt Fonterra-topman Theo Spiering.

In Nieuw-Zeeland hebben melkveehouders als gevolg van de lage prijzen hun productie al laten dalen, maar dit zou ook in andere regio's moeten gebeuren. Binnen de EU is de productie juist toegenomen. Spierings noemt de huidige zuivelprijzen voor de langere termijn onhoudbaar laag voor melkveehouders wereldwijd.

Fonterra verlaagt voorschotmelkprijs

Fonterra ziet zich als gevolg van de lage zuivelprijzen genoodzaakt zijn voorschotmelkprijs voor seizoen 2015/2016 naar beneden bij te stellen. Omgerekend gaat het om een daling van €20,50 naar €19 per 100 kilo melk. Daarbij verwacht de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming nog rond de 2 cent aan dividend uit te kunnen keren. De totale melkprijs zou dan uitkomen op €21 waarvan ongeveer €20,50 per 100 kilo contant wordt uitgekeerd. Deze bedragen gelden bij de huidige wisselkoers bij 4,4 procent eiwit en 3,2 procent eiwit.

Economische tegenwind en onzekerheid

Als belangrijke redenen voor de daling van de melkprijs noemt coöperatievoorzitter John Wilson de sterk gedaalde olieprijs, economische onzekerheid in opkomende landen en een traag herstel van de zuivelimport door China. Daarbij zorgt de Russische ban op Europese zuivel dat er steeds meer Europees zuivelproduct op de wereldmarkt komt. Ondanks de tegenwind op de wereldmarkt blijft Spiering erin geloven dat de prijzen later dit jaar gaan aantrekken. Ook de vooruitzichten op de langere termijn zijn volgens hem nog altijd goed.

Laatste reacties

 • erardus1

  Lekker belangrijk wat Spiering er van vind. Jaren de productie stabiel geweest in de EU. En 3 tot 4% groei in Oceanië en nu de EU 1,5 % groei heeft is dat HET probleem. Voorlopig produceren wij nog voor een markt op een steenworp afstand en gaat er een klein beetje over de wereld.

 • xw

  Ja, wat Spierings er van vindt is inderdaad belangrijk. Weet je nog wat hier ergens in november is geschreven?
  De melkproductie NZ is over de maand oktober 2015 met 9% gedaald, terwijl deze over dezelfde maand in Europa met 9% is gestegen. Nou...?

 • cornelis 22

  Zo gauw hier weer een quotum is wordt in NZ weer verdubbeld. Gedurende het vorige quotum zijn zij van 6 naar 26 miljard gegaan . Kijk eerst een bij jezelf in de spiegel.

 • Peltjes

  Wat heeft de olie prijs voor invloed op melkprijs?
  Lage olie prijs geeft toch lagere kostprijs?

 • xw

  lage olieprijs geeft minder koopkracht in de olieproducerende landen

 • xw

  NZ had/heeft de ruimte om te groeien, wij met onze volle postzegel niet, daarom ook maatregelen van de EU/overheid (maar dat weet jij ook wel cornelis .22

 • el

  Nou nou,@Theo Spierings jij durft!

 • melkveehouder .

  Wij van wc eend adviseren wc eend. Doei!

 • melkveehouder .

  Kijk wat er gebeurt als belangenbehartigers van stoel wisselen! Een oud artikel an RFC:

  ":Spierings en Boudewijns sluiten carrière bij FrieslandCampina af

  4 mei 2009


  Na succesvolle afronding van de fusie en een goede start van de integratie

  Theo Spierings en André Boudewijns, beiden lid van de executive board van zuivelonderneming Koninklijke FrieslandCampina N.V. hebben te kennen gegeven dat zij hun carrière buiten FrieslandCampina willen voortzetten. Na het succesvol afronden van de fusie tussen Friesland Foods en Campina en na de eerste maanden van integratie vinden zij dit het juiste moment voor een verandering in hun loopbaan."

 • Waikato


  Ik ben al bijna 25 jaar melkveehouder in nieuw zeeland. Ik heb ontzettend veel geleerd omtrent efficiëntie en produceren op de wereldmarkt. Het belangrijkste wat ik van mijn nieuw zeelandse collega's heb geleerd, is globale saamhorigheid met alle andere producenten die op dezelfde markt produceren, zodat door deze saamhorigheid de zeilen ten gunste kunnen worden gekeerd. Alsmede het feit accepteren, dat op de wereld markt altijd onzekerheid heerst, waardoor efficiëntie en daardoor bedrijfsbeleid, continue moet worden bijgesteld. Efficiëntie wint altijd van hoeveelheid. Mede doordat wij niet kunnen meegenieten van jullie uiterst luxe rentes, maar te maken hebben met interest rates van 6% plus, zie je, dat wij als eerste laten zien, hoe we hier op inspelen. Kosten omlaag, productie omlaag, rendement omhoog, snellere omkeer van de markt.
  Het is in ieders belang.
  Hoe sneller dit door iedereen wordt geaccepteerd, hoe sneller de zon zal gaan schijnen.

 • kleine boer

  @Waikato je kent de regels en wetjes en beperkingen neem ik aan in nederland.....er zijn er hier veel die graag 6% betalen als alle regels er weer af gingen mestopslag groenlabel luchtwassers mestafvoer noem maar op

 • Waikato

  @kleine boer
  Er zijn er hier ook heel veel die door het dak zouden springen om jullie melkprijs te krijgen, maar ik wil hier niet verder op in gaan, want door in cirkels rond te draaien gaan we nooit de goeie richting op.
  Het is voor ons allen, no matter in welk systeem of in welk land we produceren, van uiterst belang om via saamhorigheid en samenwerking het tij te keren, zodat er weer een boterham op tafel gezet kan worden.
  Ik weet eerlijk gezegd niks af van Theo zijn situatie bij de boeren in Nederland, en of daar eventueel nog een zure smaak ligt?
  Het fundamentele bericht wat ik wil overbrengen, is dat wij nooit niks anders hebben gekend dan de vrije wereldmarkt. Er is hier nooit geen vorm van protectionisme geweest.
  Goede samenwerkingen met andere landen en producenten bewees cruciaal voor ons, om als eilandje een plaats te verwerven en te behouden.
  Ik hoop dat jullie hierdoor iets anders tegen Theo's artikel aankijken.

 • kleine boer

  @waikato daar heb je gelijk in maar saamhorigheid krijg je bijna niet als de spelregels te veel verschillen met meer waardering voor ons product waren we al stuk verder maar ook dat verschild te veel per land door invloed van regeringen. De markt moet nu gewoon zijn werk doen denk ik. Er hoeft maar ergens iets te gebeuren of zakt nog verder in elkaar of stijgt enorm dat is waar aan gewend moet worden.

 • el

  Wennen doet het fluctueren van de melkprijs nooit @kleine boer, ben nu 26 jaar melkveehouder in de VS ,en alleen een zeer lage melkprijs verminderd hier de productie wanneer melkveehouders failliet gaan .

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.