Rundveehouderij

Nieuws 4601 x bekeken 11 reacties

Romijns 6 wensen voor 2016

Het nieuwe jaar 2016 wordt hopelijk beter dan het voorbije jaar, aldus melkveehouderijvoorman Kees Romijn van LTO Nederland. De melkveehouderij moet z'n beste beentje voor zetten, maar heeft wel hulp nodig.

Hoe 2016 er uit zal zien, weet ook Kees Romijn niet te zeggen. De melkveehouderij verkeert in een turbulente omgeving. Wel heeft hij als voorzitter van de LTO vakgroep melkveehouderij een aantal wensen, waar hij met de vakgroep naar vermogen aan wil werken.

Wat moet er allereerst veranderen in 2016?

"Mijn eerste zorg is de zuivelmarkt. Ik weet wel dat onze invloed daarop gering is, maar het jaar 2015 bracht te weinig. Het nieuwe jaar 2016 moet dus beter. De melkprijs moet omhoog."

Zegt vakbondsman Kees Romijn.

"Dat zegt melkveehouder Kees Romijn. Melkveehouders moeten normaal kunnen rondkomen. Zonder een redelijke melkprijs is het lastig ondernemen en gebeurt er ook heel weinig. Dan wordt het ook moeilijk om geld vrij te maken voor vernieuwing en verduurzaming."

"Daarnaast moeten we in 2016 zo snel mogelijk duidelijkheid hebben over de fosfaatrechten. Daar hebben we iets meer invloed op dan LTO, maar probleem is de politieke verdeeldheid. Daar moet een einde aan komen."

In jullie eigen ledenblad zegt ZLTO-voorzitter Hans Huijbers dat fosfaatrechten eigenlijk helemaal niet nodig zijn.

"In onze brief van 2 juli vorig jaar stellen we als LTO Nederland heel duidelijk dat het onontkoombaar is dat er rechten komen, in ieder geval een vorm van rechten en een begrenzing. Met de stappen die we de komende tijd moeten maken, wordt ook de kiem gelegd voor een nieuwe derogatie voor de melkveehouderij. Zo'n derogatie hebben we nodig. Het is dus niet de vraag of we een derogatie nodig hebben, maar wel welke. Mede in dit verband zou ik ook graag meer voortgang zien op het dossier van de kunstmestvervangers, niet alleen uit dierlijke mest, maar uit alle soorten biomassa."

Melkveehouderijvoorman Kees Romijn van LTO Nederland.
Melkveehouderijvoorman Kees Romijn van LTO Nederland.

 

Waarom stagneert het? Ligt het aan de politiek, of zijn er ook nog technologische problemen op te lossen?

"Het is een combinatie van politieke lef en gebruik van de juiste technieken. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de dunne fractie, dan moet ik zeggen dat de benutting daar ook beter moet."

"Een ander punt dat hiermee verwant is, is dat van de regionale kringlopen. Die moeten we beter sluiten. In de nieuwe AMvB Grondgebondenheid die per 1 januari is ingegaan, mist een goede uitwerking voor regionale voer-mestcontracten. Dat moet nog worden aangepast. Verder hoop ik dat 2016 eindelijk het jaar van de doorbraak wordt voor monovergisters op boerderijschaal. Die hebben we hard nodig."

Te laat. Het belastingplan is juist vastgesteld.

"De Subsidieregeling Duurzame Energie biedt hiervoor nog voldoende mogelijkheden, volgens mij.

Er staat wel veel in het teken van mest.

"Toch niet helemaal. We moeten ook echte stappen zetten bij de bestrijding van IBR en BVD (rundergriep en -diarree). Dat kunnen we helaas niet alleen. Iedereen in de rundersector moet worden verplicht om hieraan mee te doen. Dat is van belang voor de ziektebestrijding en voor onze concurrentiepositie. In de melkvee- en kalversector zijn bijna alle bedrijven wel te bereiken, maar in de vleesveesector en hobbyhouderij niet. Daarvoor hebben we echt de overheid nodig, met wetgeving."

Laatste reacties

 • kiepel

  Regionale voer/mest contracten?
  Dan meteen de fosfaatreferentie inleveren!
  Blijkbaar was die regionale grond gebruikt om mest te plaatsen. Daarom is de referentie niet eerlijk verkregen t.o.v. de extensieve boer, die niks kreeg.

 • Schaap1975

  laatste 2 jaar 40 cent/liter melk gekregen, 2015 ruim boven de 30 cent. Bedrijfsplannen zijn tussen de 31 en 33 cent gemaakt. Hoe kun je nu klagen, oke het zit er nu een half jaar eronder. Je hebt echt te gek gedaan qua uitgaven nu niet uitkomt.
  (bij 1 melkfabriek zit het wel anders die zit 5 cent onder de andere melkfabrieken, oke deze groep kan wel klagen.)

 • mkastelein@hetnet.nl

  Als je de kostprijs van je melk weet en de marge die erop hoort te zitten. (je bent toch ondernemer geen ontwikkelings werkers.) dan hoor je minimaal 40 cent te krijgen. Hoeveel uren maak je eigenlijk voor dat beetje opbrengst.

 • info36

  Schaap, voor melk zou je gewoon 50 cent per liter moeten krijgen. Een loodgieter pakt toch ook gewoon een marge van 90%.

 • Koen Franken

  info36 , zou zeggen word dan loodgieter als je een marge wilt hebben van 90%

 • Schaap1975

  We exporteerden al veel, dit jaar 10% meer melk welke allemaal extra in het buitenland afgezet moet worden. Ofwel we moeten produceren voor export. En china, India, midden oosten enz. Leuk maar er hoeft maar iets te gebeuren en het is mis. Je kunt hier niet voor 100% op bouwen als sector. Daarnaast wil ik echt iedereen meegeven dat als je kostprijs op 38 cent ligt waar dit vandaan komt?? Jullie zullen toch ook een bedrijfsplan voor de bank moeten maken?? nou ik durf je te zeggen er is geen ÉÉN bank welke je een financiering heeft gegeven met een kostprijs van 38 cent of meer. Tussen de 31 en 33 cent melkprijs worden financieringen afgesloten. En als je kostprijs 5 tot 7 cent hoger ligt dan je begroting is er met het opmaken hiervan ook dingen over het hoofd gezien of verkeerd ingeschat.

 • Schaap1975

  Info36, als je 90% marge wil halen volgens mij heb jij dan niet genoeg met 50cent melkprijs. Ik hoop dat je dit realiseert voor jezelf alleen de aankomende jaren zal dit niet meevallen om te halen.

 • alco1

  Zo zal het hem wel beter uitkomen.

 • gjh

  ja het is wat met die ZACHTE LANDING van het LTO. Het gelul van keesje houdt niet op.

 • alco1

  Het hele plafond is zeer bedenkelijk.
  Temeer omdat verwerkte mest niet afgetrokken mag worden.
  Ik kan niets anders concluderen dan dat de Nederlandse landbouw hier een hak gezet wordt van jullie een beetje minder ter fafoure van de andere EU landen.
  Heeft Duitsland een plafond in hun autoindustrie??? enz.
  En onze belangenbehartigers krijgen een fooi als ze "JA" knikken.

 • teunisenwilly1

  Willy
  Hoe de boeren die wel een hoge gezondheid statis hebben, die hebben wel een Bonus verdiend dacht ik. Niet de boeren die stallen vol hebben gepropt met buitenlands vee overal vandaan. L.T.O.liet dat allemaal maar gaan. Zie nu weer melkerskoorts. en wat komt er nog meer voor de dag. Het had beter voor de hand gelegen om eerst de gezondheid statis voor elkaar te hebben en niet als gekken uit breiden. Was er ook geen fosfaat probleem geweest. Is er voor boeren die de mest op eigen land gebruiken en geen fosvaat overschot probleem hebben geen bonus wat daar doet L.T.O. niets voor.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.