Rundveehouderij

Nieuws 6270 x bekeken 12 reacties

'Ondernemende veehouders melken strategisch door'

Melkveehouders zijn bang dat de politiek een nieuwe productiebeperking introduceert op een voor hen ongunstig moment. "Dat verklaart het 'doormelkgedrag' van ondernemende melkveehouders", zei Ben Wevers, voorzitter van de Nederlandse kaasbeurs, onlangs in zijn nieuwjaarsrede.

Na het aflopen van de 'productiepauze' bij FrieslandCampina gaat de Nederlandse melkplas weer flink verder groeien. Uit strategisch oogpunt kiezen melkveehouders voor meer melk, zo lang er tenminste geen politieke duidelijkheid is. Dit zei Ben Wevers, voorzitter van de Nederlandse kaasbeurs, in zijn nieuwjaarsrede. Wevers is ook directeur van coöperatie CZ Rouveen.

Melkproductie stijgt komende maanden fors

Vorig jaar lag de melkproductie cumulatief nog ongeveer op het niveau van het jaar ervoor, maar vanaf juni ging de productie fors omhoog, tot een plus van 20 procent in december. Tot en met april, mei blijft de melkproductie waarschijnlijk nog flink stijgen, tenzij de politiek ingrijpt. Daarna wordt verder verhogen lastiger. Ondertussen is de verwaarding van de zuivel slecht, gaf Wevers aan. De verwaarding van kaas zit op een negatieve index van 89, die van boter op een index van 88 en wei zelfs op 72.

20% van boeren levert 80% van extra melk

De extra melkproductie komt vooral van de boeren die zich profileren als ondernemer, zo stelde Wevers. Deze ruwweg 20% van de boeren levert 80% van de hoeveelheid extra melk. Ondertussen levert 40% van de melkveehouders nu nog steeds minder melk dan in 2014.

Melkveehouders wantrouwen politiek

Het 'doormelkgedrag' van de 'ondernemende' melkveehouders vindt volgens Wevers zijn oorsprong in wantrouwen tegenover de politiek. Melkveehouders zijn bang dat de politiek een nieuwe productiebeperking zal introduceren op een voor hen ongunstig moment. Dat willen ze voor zijn door de productie te blijven opvoeren. Ze worden daarbij niet afgeremd door een besluiteloze LTO en een NZO die ook geen standpunt inneemt.

Laatste reacties

 • koeboertje

  20% zorgt er dus voor dat FC en andere zuivelaars de melk niet volledig kunnen verwaarden , deze gemiste opbrengsten moeten dus ook door de niet gegroeide 40% opgebracht worden .
  Deze 40% moet ook al bloeden door de aangekondigde fosfaatrechten die door diezelfde 20% veroorzaakt zijn.
  Tijd dat de extra zuivelverwerkingscapaciteit ook door de groeiers betaald wordt!

 • alco1

  Er begint al een tendens te komen van waar haal ik het voer vandaan en wordt de mestafzet niet een te grote kostenpost.

 • simpel boerke

  Koeboertje, is inderdaad iets om eens over na te denken. Een select groepje melkt de zaak kapot en legt de rekening ook nog eens bij een ander.

 • Farmer4life2

  Bij de varkenshouderij niet anders

 • agratax(1)

  Hoe kan ik producten die hun eigen markt verpesten Strategische ondernemers noemen? Als voorbeeld de Sovjet Republiek deed hetzelfde, zij berekenden de optimale kostprijs per eenheid (bv stofzuigers) en produceerden zo een voorraad voor decennia. Er waren nl. eenvoudig weg te weinig draagkrachtige kpers voor deze minimaal kostende apparaten. Onze boeren doen hetzelfde zij gaan uit van dalende kosten bij een hogere productie en gaan dan ook nog uit van het feit dat er nog miljoenen mensen geen zuivelgebruiken. Dus er moet afzet genoeg zijn redeneren ze, maar al deze van zuivel verstoken mensen hebben eenvoudig het geld niet om zuivel te kopen. Beter gezegd ze hebben helemaal geen geld. Produceren voor een markt zonder kopers is op termijn zelfmoord.

 • el

  Het verstand op nul en de ogen op oneindig!

 • alles vrijgeven boeren melken zich vanzelf kapot,markt doet de rest

 • mtseshuis

  Ondernemende melkveehouders melken strategisch door? Wat een rare kop, beter zou zijn: Ondernemende melkveehouders melken DOM door.... Wij horen dus bij de 40% die minder melkt dan in 2014, ook al is het maar 5.000 kg, tis toch minder, hoop dan ook maar dat we GEEN koeien in te leveren! Zou, denk ik toch terecht zijn?

 • melkveehouder .

  Is het dan wel fair dat iemand die in 2016 overheidsgrond (bv.ontgrinding) kwijt raakt ten opzichte van 2014, tientallen koeien moet inleveren die hij in juni 2015 molk?
  Ik denk dat de regiegroep en overheid zich hierover toch even moet buigen, en zich moet afvragen of de referentiedatum van 2014 niet beter verschoven kan worden naar 2015. Het lijkt me toch niet logisch dat veranderingen in aantal vee tussen 2014 en 2 juli 2015 wél worden meegenomen, en veranderingen van grond tussen 2014 en juli 2015 niet.

 • bramegberts1

  Echte ondernemers investeren OOK in afzet van hun producten en NIET alleen in productie. Het is net als in de film SPEED, wachten tot de grote klap komt.

 • mtseshuis

  @melkveehouder: goed idee, maar ja dat fosfaatplafond he? Laten we de normen per dier maar onderuit zetten, zijn we gelijk van dat geneuzel af...

 • kleine boer

  @Mtseshuis en wat moet er dan gedaan worden met iemand die 40-50 koeien had en grond zat voor ronde 70-80 en die is gaan melken niet overdreven groot zelf geen mestprobleem en beetje omvang toch eigenlijk ook wel nodig lijkt me. Die zijn er ook voldoende geweest die zo in kleine stap hebben uitgebreid.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.