Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

'Meer Ierse kalveren naar Nederland'

Nederland voert jaarlijks 800.000 kalveren in, maar daar kwamen er vorig jaar maar 41.000 van uit Ierland. Ierland moet er daarom alles aan doen om de export van kalveren naar Nederland op te voeren.

Dat zegt Michael Guinan, voorzitter van de commissie veehouderij binnen de Ierse boerenbond ICMSA. ''We zijn er van overtuigd dat daar een markt voor ons ligt. Het is essentieel dat de minister van landbouw en zijn ambtenaren samen met de exportorganisatie Bord Bia de vee-exporteurs alle mogelijke steun verlenen om het aantal uitgevoerde kalveren zo ver mogelijk op te voeren en daar ook een goede prijs voor te vangen. Dat is des te meer belangrijk, nu 2016 weer een erg moeilijk jaar lijkt te worden voor de melkveehouders.''

Nederland sleutelmarkt voor melkveekalveren

Guinan noemt Nederland daarbij 'een sleutelmarkt voor melkveekalveren'. ''In het afgelopen jaar hadden we in ons land 120.000 meer van die kalveren en voor dit jaar is een verdere toename te verwachten. Dat biedt de mogelijkheid om de export naar Nederland een 'boost' te geven. Ierland heeft de beste exportfaciliteiten van de wereld en ook de meest strikte regels."

"ICMSA denkt dat ons doel nu moet zijn om de aantallen naar deze Nederlandse markt, waar de prijs voor twee en drie weken oude kalveren substantieel hoger ligt, verder op te voeren. De winstvooruitzichten voor Nederlandse kalverhouders zijn vandaag de dag zeker beter dan rond deze tijd vorig jaar en Ierland moet daarvan profiteren. Er moet een gecoördineerde actie komen en dat betekent steun voor de exporteurs'', zegt Guinan.

Eén reactie

  • Trot

    betalen de ieren nog meer toe dan das ze ons willen laten doen

Of registreer je om te kunnen reageren.