Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Mastitis vergt consequente aanpak

Problemen met celgetal zijn lastig, maar nooit onoplosbaar. Dat stelde Sarne de Vliegher, professor aan de Universiteit van Gent (België) tijdens het symposium georganiseerd door Lely Farm Management Support (FMS). Volgens de Belg kan elk celgetalprobleem opgelost worden mits consequent een programma van aanpak wordt gevolgd.

Er zijn drie factoren die invloed hebben op het celgetal: de aanwezigheid van bacteriën, de leeftijd van de veestapel en de methode van aanpak van de veehouder. Elk bedrijf heeft een specifiek bacteriënpatroon met een brede variatie van soorten.

Robotdata

Hoewel er veel factoren invloed hebben op het voorkomen van mastitis, is een consequente aanpak cruciaal. Robotbedrijven kennen een groot voordeel door de grote hoeveelheid data met betrekking op uiergezondheid. Het is de kunst om deze data correct te interpreteren.

Anneke Gouw van FMS geeft aan dat de betrokken personen op het bedrijf, zoals de dierenarts of voeradviseur, meer nodig hebben dan alleen robotdata. Ze moeten goed kijken naar gedrag van de koeien in de stal, de historie van een koe met een verhoogd celgetal en het effect van vorige acties of behandelingen om tot een goede beslissing te komen.

Onderzoek

De Vliegher benadrukte het belang van bacteriologisch onderzoek naar de verwekker en gevoeligheid van deze verwekkers voor antibiotica. Adviseurs op het bedrijf moeten de boodschap vaak herhalen, ook al is deze soms niet leuk. Bijvoorbeeld het opruimen van koeien die structureel of wederkerend een verhoging van het celgetal vertonen.

Laatste reacties

  • MarcelR

    Heb ik ook altijd gedacht, totdat je er midden in zit......

  • farmerbn

    Zelf hebben we twee oude robots en die besproeien de borstels en desinfecteren de bekers na gebruik. Die jerrycans kosten 60€ en bevatten perazijnzuur en waterstofperoxide. Perazijnzuur is een mengsel van waterstofperoxide en azijnzuur. Zijn er mensen die gewoon het goedkope azijnzuur en goedkope waterstofperoxide mengen en gebruiken? Zijn er ook die chloordioxide gebruiken van schippers of dutrion?

Of registreer je om te kunnen reageren.