Rundveehouderij

Nieuws 3055 x bekeken 11 reacties

Lagere stikstof-efficiëntie niet door software

Veehouders die deze maanden de KringloopWijzer invullen, komen vaak uit op een lagere stikstof-efficiëntie dan een jaar geleden. Dat heeft echter niets te maken met de vorige week gemelde problemen met de database voor de Kringloopwijzer, zo melden medewerkers van het project KringloopWijzer.

De lagere efficiëntie mag eigenlijk geen verrassing zijn voor veehouders. Punt is dat vorig jaar de forfaitaire normen in de mestwetgeving zijn aangepast.

Gevolg daarvan is dat de lat een beetje hoger is komen te liggen voor iedereen, en dat als gevolg daarvan het weer moeilijker is geworden om een even hoge efficiëntie te bereiken als vorig jaar. Toen scoorden verschillende boeren die de KrinloopWijzer hadden ingevuld een stikstof-efficiëntie van 20% of nog meer.

Zulke percentages zijn ditmaal niet meer of veel minder vaak aan de orde, zeker als er niet veel is veranderd in de bedrijfsvoering. Blijkens reacties op internetfora en in de sociale media wordt nu regelmatig een efficiëntie gescoord van 10% of lager. Dit voelt als een tegenvaller, zo melden veehouders.

Veranderingen in KringloopWijzer

Behalve de aangescherpte mestnormen zijn er ook nog andere wijzigingen doorgevoerd in de Kringloopwijzer 2015. In het afgelopen jaar is het instrument nog eens goed tegen het licht gehouden door medewerkers van Wageningen UR. Vanuit het project KringloopWijzer kon maandag niet duidelijk worden gemaakt op welke punten precies zaken zijn veranderd.

Door problemen met de software kan het invullen van de Kringloopwijzer overigens ook technische problemen geven. Daardoor is er uitstel tot mei 2016.

Slim voordeel halen uit de KringloopWijzer

Boerderij helpt melkveehouders wegwijs te raken met de KringloopWijzer en organiseerde daarom vrijdag 15 januari met medewerking van ZuivelNL, LTO Nederland, PPP-Agro Advies en ForFarmers een webinar voor melkveehouders over de KringloopWijzer.
Bekijk deze online studiebijeenkomst terug

Laatste reacties

 • Nick1983

  Op zo'n manier worden we met zn allen mooi aant lijntje gehouden. Op het moment dat we er leuk voordeel mee kunnen halen, word het jaar erop gewoon ff een paar normen aangepast en hop: het voordeel is weg gesmolten als sneeuw voor de zon. Daarmee ook het nut om überhaupt die papieren rompslomp in te vullen...

 • Arnens

  Gekker moet het toch niet worden, men geeft aan dat er in het programma iets is veranderd, maar wat er veranderd is kan men niet aangeven, en hier worden wij op afgerekend!!

 • i.lohuis@hetnet.nl

  Gewoon rotzooi kost alleen maar geld en leverd alleen maar ergenis op

 • lammetje

  Veel administratie, fraudegevoelig en veel werk voor voerleveranciers en adviesburos en geen boer die er wijzer van word.
  de grootste flauwekul die er bestaat!!!

 • stefanmuijtjens

  Gevaarlijk een sector te sturen op theorie. Theorieën zijn er voor inzicht! Inzicht heb je nodig voor visie vorming. En op basis van visie stuur je.

 • erik1967

  Duidelijk is dat deze redacteur niet weet waar hij over praat. De verlaging van de forfaitaire normen heeft geen enkele invloed op de stikstofefficiëntie. Wel daalt daardoor het voordeel van BEX/kringloopwijzer ten opzichte van de forfaitaire normen. Het is dus niet zo dat deelnemers aan de BEX/kringloopwijzer benadeeld worden, maar deelnemers aan de forfaitaire normen realiseren een lagere productie, omdat uit de praktijk blijkt dat de stikstof- en fosfaatproductie per koe geleidelijk aan lager wordt.

 • alco1

  Laatste nieuws:
  De wateren bevatten te weinig fosfaat voor een gezonde habitat en visgroei.
  Wordt verdorie die manier van de boeren een hak te zetten ook alweer de grond in geboord.

 • klaas.van.der.horst1

  Beste Erik,
  het gaat natuurlijk niet om de absolute, maar de relatieve efficiëntie.Maar waarschijnlijk heb je dat wel begrepen :)

 • Peltjes

  Stefanmuijtjens ik ben het helemaal met je eens. Het is een systeem bedacht voor de intensieve boer zodat die nog wat meer vee kan houden. Is bij lange na niet waterdicht.
  Evenwichts bemesting aan de hand van grondmonsters staat veel dichter bij de praktijk dan dit technocratisch geneuzel.

 • Bennie Stevelink

  Uit de reactie van @erik1967 begrijp ik dat het BEX-voordeel lager uitvalt omdat de forfairtaire referentie verlaagt is. Daarmee is in één keer duidelijk wat er aan de hand is.

 • landboer

  En daarmee is het voordeel van de kringloopwijzer nul ,de forfaitaire normen volgen gewoon ?

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.