Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Kruislingvaarzen doen het goed in proef VS

De eerste generatie kruislingen Montbéliarde en Viking Red kruislingen doen het goed in een grote Amerikaanse kruisingsproef. Dat blijkt uit resultaten verzameld door de Universiteit van Minnesota op 8 grote melkveebedrijven.

De kruislingen hebben betere aanhoudingspercentages, meer kilo's vet en eiwit en betere vruchtbaarheidskengetallen.

De 8 bedrijven, variërend van 275 tot 1.940 melkkoeien kennen een hoge melkproductie van gemiddeld 14.000 kilo melk per koe bij drie keer daags melken. 8 jaar geleden startten zij met inkruisen. De eerste generatie kruislingen bestaat uit 2.265 vaarzen. Hiervan zijn 1.134 zuiver Holstein-vaarzen, 548 kruislingen Montbéliarde x Holstein en 583 Viking Red x Holstein-vaarzen.

Melkproductie

De melkproductie van de Holstein-vaarzen komt uit op 10.970 kilo melk met 741 kilo vet en eiwit. De Montbéliarde-kruislingen produceren 10.954 kilo melk met 760 kilo vet en eiwit en de Viking Red-kruislingen noteren 10.537 kilo melk met 749 kilo vet en eiwit. Van de Holstein-vaarzen werd 80% tweedekalfs. De Montbéliarde-vaarzen hebben een aanhoudingspercentage van 84% tegen de Viking Red van 83%.

Verschillen in vruchtbaarheidskengentallen

Opvallend zijn vooral de verschillen in vruchtbaarheidskengetallen. De Holstein-vaarzen realiseren een drachtpercentage van 38% na eerste inseminatie en zijn gemiddeld 125 dagen open. De Montbéliardes halen 43% dracht en zijn 113 dagen open terwijl de Viking Red dieren 47% dracht na eerste inseminatie halen bij 117 dagen open.

Verschillen in celgetal en uiergezondheid zijn niet gevonden. Mogelijk worden nog verschillen gevonden als de dieren ouder worden. In het Procross-systeem worden de drie rassen om beurten ingezet in een drieweg-kruising.

Eén reactie

  • NoordHollander

    zie nog niet zulke grote verschillen
    dit zijn F1 tjes interessant te horen waarmee ze die weer insemineren of deken............

Of registreer je om te kunnen reageren.