Rundveehouderij

Nieuws 4002 x bekeken 5 reacties

Kaas steeds vaker gewild diefstalobject

Kaasboerderijen blijken steeds vaker doelwit van grootschalige diefstal te zijn, dat blijkt uit een eigen onderzoek van NRC dat vrijdag gepubliceerd werd. In het afgelopen jaar werden in Nederland, verspreid over ten minste zes bedrijven, grote partijen kaas ontvreemd.

Het gaat om ongeveer 8.500 kilo boerenkaas. In geld uitgedrukt gaat het hierbij om circa €90.000.

De diefstallen vinden verspreid over het land plaats. Een maand geleden werden er 150 kazen (2.000 kilo!) gestolen in Bergen op Zoom, schade: €18.000. Een maand eerder verdwenen er 88 kazen van een kaasboerderij in Udenhout, zo'n €10.600.

Ook eerder in 2015 werden er verschillende keren grote partijen kaas ontvreemd. In het Gelderse Hellouw werden 200 kazen (€26.5000) gestolen. Dit Gelderse bedrijf werd al voor de tweede keer 'bezocht'; ook in 2014 werden er al 30 kazen ontvreemd. Ook in Genderen verdwenen 200 kazen (ruim €25.000). In Abcoude ging het om 40 kazen (€5.000). In Geleen verdwenen 26 kazen van een kaasboerderij (€3.200).

Kaas al langer populair bij dieven

Volgens Irene van de Voort, voorzitter Bond van Boerderij-Zuivelbereiders, is het een al langer bestaand probleem, dat hun product bij dieven populair is. Ze adviseert haar leden om vooral te zorgen dat de kaasopslag te allen tijde goed afgesloten is en anders in ieder geval niet onbewaakt wordt gelaten.

De Bond vermoedt dat de gestolen kazen richting Oost-Europa verdwijnen. De politie kan dat niet bevestigen, ze hebben nog geen zicht op de kaasdieven. De diefstallen zijn lokaal onderzocht, naar een onderling verband is niet gekeken.

Laatste reacties

 • ...............

  De kazen uit het Gelders Hellouw zullen wel het lekkerst zijn.

 • NoordHollander

  beter beveiligen is een must t probleem is onder anderen dat je kaas slecht kunt herkennen als de merken eruit gesneden zijn

 • whatever

  De "kaasnood" is blijkbaar erg hoog in Rusland!!

 • melkveehouder .

  van kaas uit het vuistje, kaas in het kluisje. Toch wel triest.

 • maatje 1904

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.