Gestolen kaas richting Oost-Europa RundveeNieuws

Gestolen kaas richting Oost-Europa

De gestolen boerenkaas waarvan de landelijke media afgelopen vrijdag groot over berichtte is zeer waarschijnlijk richting Oost-Europa vervoerd. Rusland wordt als mogelijkheid genoemd omdat kaas door de boycot niet meer te verkrijgen is.

Met name de bovenklasse van de Russische bevolking is zeer gesteld op hun luxeproducten, waar boerenkaas ook onder valt. Volgens Irene van der Voort, voorzitter van de Bond van Boerderij-zuivelbereiders wijzen er al langer pijlen die kant op.

De Bond heeft haar leden de afgelopen tijd herhaaldelijk gewaarschuwd voor dreigende diefstallen. Op verschillende bedrijven werd er door Oost-Europeanen naar kaas en de beschikbaarheid daarvan geïnformeerd. Vervolgens vernomen de bedrijven niets meer van deze bezoekers. Volgens Van der Voort is het onwaarschijnlijk dat de kaas in Nederland in de handel terecht gekomen is. Er zijn maar vijf erkende kaashandelaren voor boerenkaas en de kaas zelf is voorzien van een speciaal keurmerk, waardoor het aanbieden van de kaas door andere personen direct zou opvallen. De Bond neemt de zaak mee in haar eerstvolgende vergadering.

Verzekeringskwestie

In de meeste gevallen zullen de getroffen veehouders hun schade vergoed krijgen door de verzekering. Maar dan moet de kaasopslag wel goed afgesloten zijn.

Afgelopen vrijdag meldde NRC Handelsblad dat er minstens zes kaasboerderijen zijn overvallen waarbij ongeveer 8.500 kg kaas buitgemaakt is met een waarde van in totaal zo’n €90.000. Het ging om professioneel aangepakte diefstallen waarbij weinig sporen werden achtergelaten.

Beheer
WP Admin