Rundveehouderij

Nieuws 9630 x bekeken 14 reactieslaatste update:7 jan 2016

Melk honderden boeren de put in

FrieslandCampina heeft 450 leden-melkveehouders gevraagd hun melk in de mestput te laten lopen. Het betreft een verlies van 4 tot 5 miljoen kg melk. Door de gladheid in het Noorden is het bedrijf niet in staat geweest op tijd de melk op te halen. Dinsdag en woensdag kon FrieslandCampina bij vele honderden boeren in Friesland, Groningen en Drenthe geen melk ophalen.

Dinsdag en woensdag begon FrieslandCampina met aangepaste rijschema's, maar gedurende de dag bleek dat in sommige regio's de situatie gevaarlijk was. Woensdag werd zelfs even afgekondigd dat helemaal geen melk in de Noordelijke provincies kon worden opgehaald, maar later zijn toch wagens de weg op gestuurd. Een deel kon echter niet ter bestemming komen, soms omdat de politie wegen had afgesloten.

Melk laten weglopen

Het is voor het eerst sinds 1979 dat op vrij grote schaal geen melk wordt opgehaald. Melk mag van FrieslandCampina niet langer dan drie dagen in de tank blijven zitten, omdat daarna de kwaliteit kan verminderen. Boeren die al drie dagen melk in de tank hebben zitten, laten het nu weglopen. FrieslandCampina kan nog niets zeggen over eventuele compensatie. Het veel kleinere DOC Kaas bleef wel overal melk ophalen, ondanks de ijzel.

Ongeval in Duitsland. Foto: Presseportal.de
Ongeval in Duitsland. Foto: Presseportal.de

Ongelukken met melkwagens

Het Noordelijke noodweer heeft sinds zondag al tot tenminste twee ongelukken met melkwagens geleid. Zondag kantelde een wagen van DOC Kaas, niet ver over de Duitse grens. Dinsdag eindigde een RMO van FrieslandCampina door gladheid in de sloot bij Oldehove. Beide chauffeurs bleven ongedeerd. Woensdag gleden enkele andere wagens van de weg, zonder noemenswaardige schade op te lopen.

Weeralarm

De KNMI hanteert voor Drenthe een weeralarm met code rood. Voor de provincies Friesland, Groningen, Flevoland, Overijssel, Gelderland en op de Wadden geldt code oranje. Het weerinstituut verwacht dat morgen in de loop van de dag het weeralarm kan worden ingetrokken.

'Melk de put in, hopen op compensatie'

Melkveehouder Christi-Jan van Balen in Witmarsum (Fr.) heeft noodgedwongen 9.000 liter melk in de put laten lopen. Dinsdagavond laat kreeg hij van FrieslandCampina via sms het bericht dat de melk niet zou worden opgehaald. Omdat FrieslandCampina de kwaliteit van de drie dagen oude melk niet kan garanderen, zat er voor Van Balen niets anders op dan de melk weg te laten lopen. "Dat geeft een onmachtig gevoel. Dan komt er toch een stukje emotie om de hoek kijken. Hier word je geen boer voor." Van Balen raamt de schade op zo'n €4.000. "Ik mis het melkgeld en heb wel voerkosten gemaakt. De Friese veehouder - die 90 melk- en kalfkoeien houdt - hoopt op compensatie.

Ook familie Veldstra in Akkrum (Fr.) wenst een vergoeding voor de misgelopen inkomsten. "Maar FrieslandCampina kan daar nu nog geen uitsluitsel over geven", zo zegt Veroni Veldstra. Haar man Wiebren liet 7.000 liter weglopen. "We melken met robots. We hebben meteen actie ondernomen en schoongemaakt, om zo de schade te beperken." Tijdens de sneeuwwinter van 1979 werd er ook een poosje geen melk opgehaald op het bedrijf. "Het is overmacht. Ik heb begrip voor de situatie. Hopelijk wordt de melk vrijdag wel gewoon weer opgehaald."

In de kop van Overijssel was het de afgelopen twee dagen eveneens spekglad. Ook hier besloot FrieslandCampina de melk niet op te halen. "Onze kinderen waren vrij van school en schaatsten op straat. Het was echt niet vertrouwd voor RMO-chauffeurs", vertelt Jeanet Brandsma in Giethoorn. De melkveehoudster hoopt op solidariteit van FrieslandCampina. "Onze tank zat vol. We lopen drie dagen melkgeld mis."

Lees ook: Waterschappen: loos de melk niet op het riool

Laatste reacties

 • farmerbn

  Leuke oplossing voor te veel melk. Straks een tekort aan vrachtwagens.

 • hookwood

  Artikel suggereert dat er vandaag geen melk opgehaald wordt maar heeft betrekking op de situatie van gisteravond/vannacht. Met morgen wordt dus vandaag bedoeld.

 • kleine boer

  En dan zijn er hier nog die schrijven dat het heel makkelijk is voor de fabriek de aanvoer te plannen.....nog geen dag is het te plannen zo blijkt wel weer. Nog ergens een dierziekte en tis een omgekeerde wereld van te veel naar te weinig voor paar dagen.

 • Peltjes

  Kunnen we nu niet beter gewoon door melken en dat de melkfabriek melkgeld inhoud van de boeren waar wel melk opgehaald word? Kan dit geld gebruikt worden om de boeren te compenseren waar geen melk gehaald kan worden. ( bij mij is de rmo net geweest)

 • kleine boer

  Peltjes ja prima idee mag ook hopen dat ze gecompenseerd worden of gedeelte er van helpt denk beter voor de tijdelijke te grote melkplas als die 2 ct

 • tinus888

  ik hoor het het alweer , het zuiden mag de problemen van het noorden oplossen

 • gijskoen

  Zo het melkgeld kan nou ook weer 3 cent omhoog door dat er dadelijk weer een tekort aan melk is ;-)

 • mtseshuis

  @tinus888: Het had ook heel goed andersom kunnen zijn, mijn deel mogen ze hebben, vind het niet meer dan normaal dat we me z'n allen deze schade? dragen.

 • toin

  Bij een coöperatie mag je verwachte dat dit gecompenseerd word

 • Zandboertje

  @tinus888 Das dan ook voor het eerst dat het zuiden eens een probleem gaat oplossen voor het noorden. Er liggen nog veel dossiers open die juist andersom zijn veroorzaakt
  hier is menig weg een volledige ijsbaan. zout wordt niet ingereden dan blijft het een ijsbaan

 • alco1

  Och. Een geluk bij ongeluk is dat de overtollige melk maar weinig opbrengt op de spotmarkt.
  En natuurlijk moet het worden gecompenseerd, alleen wordt het weer zo moeilijk gemaakt door de 2 cent regeling.

 • Foxxy

  Bij beide buren geen melk gehaald, bij mij wel!

  Natuurlijk compenseren! Solidariteit, dat hoort bij een coöperatie!

 • boerderijjohn

  Sneeuwkettingen misschien een optie? Niet zo duur als een nieuwe vrachtwagen en een volle wagen melk.

 • caseih856

  wordt dan de schade van de gedupeerde boeren, die tijdens de dreiging van vogelgriep,de melk moesten laten weglopen, ook gecompenseerd of is dit geen overmacht?

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.