Rundveehouderij

Nieuws 3302 x bekeken 1 reactie

Droogte drijft Australische veeprijzen op

De droogte in Australië zorgt voor forse prijsstijgingen voor slachtrunderen. Veel veehouders hebben het afgelopen jaar vee afgestoten, omdat ze nauwelijks voer voor de dieren hadden. Dit zorgt nu voor krapte op de vleesmarkt.

De belangrijkste beursindex Eastern Young Cattle Indicator (EYCI) voor mannelijk en vrouwelijk jongvee jonger dan een jaar, sloot afgelopen woensdag op omgerekend €3,89 per kg geslacht- gewicht. Een jaar geleden ontvingen veehouders nog €1,05, amper een derde van de huidige prijs. Dit meldt Meat and Livestock Australia (MLA).

Door de droogte zijn in 2015 extra runderen geslacht en geëxporteerd. Dit gaat voor dit jaar zijn weerslag krijgen. In 2015 werden nog 9 miljoen runderen geslacht, de verwachting is dat het aantal slachtingen dit jaar hooguit 7,6 miljoen zal tellen. Niet alleen de vraag naar slachtvee is groot, ook levend vee is momenteel zeer goed gevraagd door veehouders.

Buitenlandse vraag naar vee

Door de recente regenval in de oostelijke staten New South Wales en Queensland, verbetert de voerpositie van de bedrijven en willen de boeren weer opschalen.

De vraag naar vee is niet alleen groot in Australië, ook het buitenland trekt aan de beschikbare runderen. Zo heeft Indonesië voor de eerste vier maanden 200.000 importcertificaten voor runderen afgegeven. Het eerste schip met runderen verliet afgelopen week de haven van Darwin. Veehandelaren in het Northern Territory melden aan MLA dat veehouders voor export €5,72 per kg levend-gewicht ontvangen, eind 2014 was dat nog maar €3,10.

Eén reactie

  • el

    Goede tijden voor de vlees veehouders die nog dieren hebben te verkopen!

Of registreer je om te kunnen reageren.