Rundveehouderij

Nieuws 2150 x bekeken

Droge koe en jongvee zien zelden het voetenbad

Het gebruik van een voetenbad wordt door melkveehouders wel veelvuldig toegepast bij melkkoeien, maar droge koeien en jongvee zien nauwelijks een voetenbad. Dit blijkt uit een enquête van Boerderij, waar 390 melkveehouders op reageerden.

Op de vraag of er een voetenbad bij de droge koeien wordt gebruikt antwoorden 236 veehouders, waarvan maar 25,7% de droge koeien door het bad laat lopen. Bij het jongvee is het gebruik van voetenbaden nog lager; amper 19,5% van de respondenten legt een bad in de jongveestal neer, terwijl juist het jongvee voor bijvoorbeeld mortellaro een zeer kwetsbare groep is.

Uit onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) van een paar jaar geleden, is duidelijk geworden dat een vaars die in de opfokperiode besmet is geraakt met mortellaro, het risico loopt op latere leeftijd de aandoening nogmaals te krijgen.

Van de respondenten legt twee derde het voetenbad wel bij de melkkoeien neer. Het voetenbad wordt op de meeste bedrijven maar één dag gebruikt. Ruim een kwart van de veehouders laat het bad twee dagen liggen en 8,1% drie dagen en langer.

Van de ondervraagde veehouders laat net geen 52% de klauwverzorging over aan een ander. Dit kan een zelfstandige klauwverzorger zijn (35,9%), of een klauwverzorger van de bedrijfsverzorging (15,8%). De overige 48,3% bekapt de koeien nog zelf. Bij de behandeling van koeien met klauwproblemen wordt nog nauwelijks een NSAID (pijnstiller met ontstekingsremmer) ingezet; 31% van de respondenten geeft aan een dergelijk middel wel eens in te zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.