Rundveehouderij

Nieuws 1196 x bekeken

Breed pakket stiervaders bij jonge stieren

De 238 jonge stieren die de ki-organisaties en importeurs in 2015 in het spotlicht zetten, kennen 115 verschillende vaders. Dat blijkt uit een analyse van de overzichten van jonge stieren en proefstieren die Boerderij maandelijks publiceert.

Het brede palet van stiervaders maakt dat verschillende jonge stieren zo een kans maken om uiteindelijk door te breken als fokstier. De jonge stieren zijn geselecteerd op basis van NVI, op basis van (ongewone) afstamming of juist op basis van de prestaties in de moederlijn. In elk geval moeten de stieren een toegevoegde waarde hebben en daarmee voor de melkveehouders interessant zijn voor gebruik.

Vaak ingezette stiervaders

Er zijn een aantal stieren die vaker dan gemiddeld zijn ingezet als stiervader. De meest gebruikte stier is Aiko met 11 zonen in 2015. Daarna volgt Hoekland Maik met 9 zonen. Dan zijn er nog drie stiervaders met 8 zonen in de verschillende overzichten. Dit zijn Supersire, Mogul en Snowrush.

De stiervader Ballisto en Boss hebben elk 6 zonen in de overzichten, maar dan vooral in de laatste maanden van 2015. De verwachting is dat deze stieren in het begin van 2016 ook nog wel een aantal zonen ingezet zien worden.

Hoornloze jonge stieren

Van de 238 jonge stieren zijn er 8% hoornloos. Dat komt neer op 19 hoornloze stieren in totaal; 12 roodbont en 7 zwartbont, waarvan 2 stieren met roodfactor. Deluxe P komt met 7 zonen het meest voor als stiervader. Daarna volgen Kanu P met 4 zonen, Maddock P met 3 zonen en Ladd P met 2 zonen. Dan zijn er drie hoornloze stiervaders met elk een zoon, in de overzichten van 2015.

Of registreer je om te kunnen reageren.