Foto: Hans Prinsen RundveeNieuws

Bosscher trekt weer ten strijde

Arend Bosscher, een van de bekendste milieuactivisten in de landbouw, kruist opnieuw de juridische degens met de overheid.

Hij heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie over de manier waarop de Nederlandse overheid Europese afspraken rondom vermindering van ammoniakuitstoot naleeft. Daarnaast bereidt hij een procedure bij de Raad van State voor, tegen de wet programmatische aanpak Stikstof (PAS), waarmee uitbreiding van bedrijven rond natuurgebieden gelegaliseerd wordt.

Actiegroep

Bosscher, die nu in het Duitse Bentheim woont, is bekend van de actiegroep vereniging Milieudefensie Landbouw Twente. Die ageerde begin 90-er jaren volop tegen uitbreidingen in de intensieve veehouderij, met name in Oost-Nederland. Hij vocht door gemeenten verleende Hinderwet-vergunningen aan, wegens overtreding van de ecologische richtlijn. De Raad van State stelde hem veelal in het gelijk en vernietigde veel vergunningen. Dat leidde tot de Wet Ammoniak en Veehouderij, waarin onder andere overdracht van ammoniakrechten mogelijk werd.

Dierenwelzijn

Bosschers drijfveer is het welzijn van dieren. Omdat er onvoldoende mogelijkheden waren en zijn om verbetering daarvan af te dwingen, koos de gepensioneerde geohydroloog het milieurecht als wapen.

Beheer
WP Admin