Rundveehouderij

Nieuws 2327 x bekeken 2 reacties

Actie nodig om muis vroegtijdig te stoppen

De kans dat muizenplagen terugkomen, 
is groot. Preventie is dus nodig. Twee melkveehouders over wat ze eraan doen.

De graslandpercelen in het zuidwesten van Friesland zijn zeer geschikt voor veldmuizenplagen. Een combinatie van factoren ligt daaraan ten grondslag. Zoals het feit dat op de meeste percelen in deze regio geen weidegang wordt toegepast. Wanneer er sprake is van een piek in de muizencyclus (zo eens in de drie à vier jaar) en gunstige weersomstandigheden (zachte winter met een droog vervolg), dan kan in het gebied zo weer een muizenplaag de kop opsteken. Dat concludeert ecologisch onderzoeksbureau Altenburg & Wymenga in een vorige week gepresenteerd 'muizenrapport'.

Kans op nieuwe muizenplaag is groot

De kans op een nieuwe muizenplaag is, zoals Boerderij eerder al schreef, dus groot. Dat betekent dat boeren in het gebied niet stil kunnen blijven zitten. Preventiemaatregelen zijn nodig. Ze zijn ook mogelijk, aldus het al genoemde muizenraport. Boerderij sprak over dit onderwerp twee veehouders.

Friese melkveehouder: 'Dit gaat ons niet nog eens gebeuren’

Melkveehouder Jelle Bouma in Scharnegoutum (Fr.; 200 koeien, 110 hectare) is namens het Actiecomité Muizenschade blij met de praktische handvatten die in het muizenrapport worden aangereikt. Veehouder Klaas Sijbesma (150 koeien, 100 hectare, boert met broer Meine) in het eveneens Friese Koufurderrige investeerde in een grote regenhaspel om percelen doeltreffend te kunnen bevloeien.

Boeren kunnen zelf met praktische maatregelen uit het muizenrapport aan de slag, zo zegt Jelle Bouma namens het Actiecomité Muizenschade. Een mooi voorbeeld daarvan is grasland kort de winter in laten gaan om schuilmogelijkheden voor muizen te beperken. “Datzelfde geldt voor de strategische inzet van graslandvernieuwing en mais om zodoende brandgangen te creëren tegen verspreiding.”

Boeren kunnen zelf met praktische maatregelen uit het muizenrapport aan de slag, zegt Jelle Bouma namens Actiecomité Muizenschade. Een mooi voorbeeld daarvan is grasland kort de winter in laten gaan om schuilmogelijkheden voor muizen te beperken.

In het rapport wordt veehouders aangeraden aan risico- en kostenspreiding te doen als er veel schade is aan graslandpercelen. Zelfs bij behoorlijke beschadiging is het natuurlijk herstel van de grasmat groot, terwijl nieuw ingezaaide percelen in een droog voorjaar maar moeilijk op gang komen. Bouma kan zich ook daar in vinden.

Jelle Bouma (44) melkt in Scharnegoutum (Fr.) 200 koeien. Bij het bedrijf hoort 110 hectare. Bouma is, namens het Actiecomité Muizenschade, blij met de praktische handvatten die in het vorige week verschenen 'muizenrapport' worden aangereikt. Foto: Bouke Poelsma
Jelle Bouma (44) melkt in Scharnegoutum (Fr.) 200 koeien. Bij het bedrijf hoort 110 hectare. Bouma is, namens het Actiecomité Muizenschade, blij met de praktische handvatten die in het vorige week verschenen 'muizenrapport' worden aangereikt. Foto: Bouke Poelsma

'Bij ons waren alle graslandpercelen vernield'

"Bij ons waren alle graslandpercelen vernield. Van risicospreiding was geen sprake”, vertelt Klaas Sijbesma, die al zijn percelen scheurde en opnieuw inzaaide. Al in februari 2014 hoorde hij van zijn loonwerker dat er veel muizen waren. Met de kennis van nu zouden de alarmbellen bij Sijbesma direct gaan rinkelen. Destijds nam hij de boodschap ter kennisgeving aan. “De percelen bleven ook nog maandenlang groen. Maar in de zomer van 2014 ging het snel mis.” Sijbesma schafte een imposante Ferbo-regenhaspel aan om zijn percelen snel en doeltreffend te kunnen bevloeien. Hij wil niet nog een keer lijdzaam toezien hoe muizen alles kaalvreten. “Dat gaat ons niet nog eens gebeuren. Samen moeten we als boeren de muizenstand in de gaten houden, zodat we een uitbraak de volgende keer in de kiem kunnen smoren.”

Laatste reacties

  • tinus888

    geen plaatje van de imposante Ferbo haspel ?

  • margarietha 30

    Zo kaal mogelijk laten begrazen door schapen tot 1 april ,krijg je bijna geen muizen.stond laats in Artikel nieuwsblad vant noorden.

Of registreer je om te kunnen reageren.