Foto: Bart Nijs RundveeNieuws

‘2016 uitdagender dan ’15 voor vleeskalverhouderij’

Voor de vleeskalverhouderij wordt 2016 waarschijnlijk een uitdagender jaar dan 2015. Dat denkt Wim Thus, voorzitter van LTO-vakgroep Vleeskalverhouderij. Op 2015 kan de sector volgens Thus redelijk goed terugkijken, met alle mitsen en maren.

Als grootste uitdaging ziet vakgroepvoorzitter Thus de verbetering van de diergezondheid. Het is de ambitie om de bestrijding van BVD en IBR rundveehouderij-breed op te pakken, helaas lijkt ondersteunende wetgeving van de overheid er niet in te zitten. Ook vraagt het verbeteren van het diertransport en het verzamelen van kalveren de aandacht. De vleeskalversector is en blijft op meerdere gebieden een voorloper, maar op een aantal aspecten dreigt de wet van de remmende voorsprong zijn werk te gaan doen, constateert Thus.

Oude markten stagneren, nieuwe vallen nog tegen

De markt voor kalfsvlees heeft te maken met een hoge, en toenemende productie. Ondertussen stagneren oude markten en nieuwe, zoals China en Amerika, brengen nog niet direct wat ervan wordt gehoopt.

Mestafzet en -verwerking

Ook moet de vleeskalverhouderij nog slagen maken op gebied van mestafzet en verwerking. Voor de blankvleesketen is centrale verwerking geregeld voor zo’n 65 procent van de productie (via verwerking op de Veluwe en bij Ecoson), maar dat is niet genoeg. Ook de rosé-keten kent vele vragen rond de mestafzet.

EU-premies dalen

En dan gaan de Europese premies voor het tweede achtereenvolgende jaar met 20 procent omlaag. Dit alles zorgt voor aardig wat druk op de marges, meent Thus. Tijdig inspelen op de veranderende omstandigheden is noodzakelijk. Vanuit de gezamenlijke kracht van de keten is een duurzame productie goed te borgen.

Beheer
WP Admin