Rundveehouderij

Nieuws 5758 x bekeken 5 reacties

€1,6 miljoen compensatie voor ijzelschade

FrieslandCampina compenseert het gederfde melkgeld als gevolg van het niet ophalen van de melk in verband met de ijzel eerder deze maand.

Leden-melkveehouders hebben naar schatting tussen 4,5 en 5 miljoen kilo melk laten weglopen. In totaal wordt er een bedrag van ongeveer 1,6 miljoen euro gecompenseerd. Dat heeft de ledenraad besloten.

Compensatie

De compensatie voor de niet-opgehaalde melk wordt vastgesteld op basis van het gemiddelde melkgeld over de maand januari 2016. Ook krijgen de leden-melkveehouders de misgelopen vergoeding voor constante melklevering van €2 per 100 kilo, mits zij voor en na de situatie die door de gladheid ontstond ook aan de voorwaarden van deze maatregel voldoen.

Wegen moeilijk begaanbaar

Als gevolg van de gladheid waren de wegen van 4 tot en met 7 januari in het noorden van Nederland moeilijk begaanbaar. Ondanks grote inspanning om zoveel mogelijk melk op te halen, is het volgens FrieslandCampina uit veiligheidsoverwegingen niet gelukt alles op te halen. Daarom is besloten de melk bij een aantal leden-melkveehouders niet op te halen en is de betrokken melkveehouders gevraagd de melk voor het eerstvolgende melkmaal in de mestput te laten lopen.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Prima, dit dossier afgehandeld.
  Nu moet FC Martijn nog ff de fosfaatproblematiek helpen oplossen:
  1) Fosfaatplafond vaststellen minus de geexporteerde/verbrande fosfaat
  2) Fosfaatnormen op ha-niveau aanpassen aan gewasonttrekking
  3) KLW implementeren om bovenstaande te kunnen controleren
  4)Grondwatercontrole Europees afstemmen; Gelijke meetmethoden instellen en resultaten leidend laten zijn.
  Motto: You only need the results.
  Bestuursleden DR'AN, daarvoor zitten jullie op het pluche, niet om de kont te verwarmen.
  Groeten Zuperboer.

 • geen boer

  verstandig om hier niet te veel discussie over te laten ontstaan. Hoewel formeel tot niks verplicht; het grote verschil met andere gevallen uit het verleden zoals vogelpest zit 'm natuurlijk in het feit dat FC zélf besloot de melk niet op te halen en zélf de leveranciers verzocht de melk weg te laten lopen. En die laatste liters verkochten ze toch voor een habbekrats op de spotmarkt.
  Maar goed; het is heel netjes. Dat mag gezegd.

 • ReneBennenbroek

 • Eminem2010

  5 mil liter x 0.20 centen verlies verkopen op spot markt is 1 mil euro dus extra compensatie voor 600k . 600.000 euro gedeeld door 5 mil liter is 3 cent per liter. keurige goedkope oplossing waar iedereen tevreden mee kan zijn.

 • Bennie Stevelink

  @Eminem2010, volgens mij is 600.000 euro gedeeld door 5 miljoen liter nog steeds 12 cent per liter.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.