Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

Wederom flinke prijsstijging Fonterra

Auckland - De prijs van zuivelproducten is weer fors gestegen op de Nieuw-Zeelandse Fonterra-Veiling. De beursindex, de gemiddelde prijs van alle producten, steeg met 10,9 procent.

De grootste stijger op de veiling is het in volume kleine product karnemelksepoeder. Dit product laat een stijging zien van 30 procent en noteert $1.829 (€1.631) per ton.

Melkpoeder prijs omhoog, maar onder interventieprijs EU

Het voor Europa belangrijke mageremelkpoeder stijgt met 11,6 procent in prijs en brengt $1.698 (€1.514) per ton op. De prijs ligt hiermee nog wel flink onder het in Europa ingestelde interventieniveau van €1.698 per ton.

Opvallend is dat de prijs in de komende maanden het meest stijgt. Zo gaat de prijs bij levering in oktober met 16,9 procent omhoog en bij levering in maart met 'maar' 8,7 procent.

Vollemelkpoeder 11,2 procent duurder

Ook vollemelkpoeder laat een stijging zien van 11,1 procent. Het product noteert $2.078 (€1.853) per ton. Ook bij vollemelkpoeder is de prijsstijging bij levering op korte termijn groot en zelfs zeer opmerkelijk. Bij levering in oktober komt er 42,3 procent bij de prijs op.

Structurele verbetering zuivelprijzen nog onzeker

Het lijkt erop dat kopers voornamelijk kort ingedekt zijn en dat zodra er wat meer vraag is harder aan de producten getrokken wordt. Of de veiling een opmars is naar structurele verbetering is onzeker, maar de prijsstijging is een opsteker voor het sentiment in de zuivelhandel.

Laatste reacties

 • Eminem2010

  komt ook groot gedeelte door de wisselkoers effecten waardoor de prijs nog steeds onder interventie niveau zit omdat de euro sterker is geworden anders had deze er waarschijnlijk boven gezeten. 

 • jan doedel

  Morgen toch die fendt maar ff bestellen denk ik

 • xw

  Of de stal verdubbbelen

 • kleine boer

  Eerst grotere melktank .....

 • alco1

  Eminem. Sterker geworden??

 • Koen Franken

  Of toch maar de loonwerker een keer gan betalen !!

 • xw


  wordt toch moeilijk om te kiezen, alvast maar over na gaan denken

 • Dysa

  Toch maar nieuwe stal bouwen dan, gaan we voor de zekerheid wel voor sobere uitvoering van €10.000 per koeplaats, anders wordt het te gek.

 • fend

  ik heb de aannemer al gebelt voor 6 vakken er bij

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.