Rundveehouderij

Nieuws 1780 x bekeken

VVD in de bres voor grootschalige melkveehouderij

Groningen - De VVD in de provincie Groningen verzet zich tegen de plannen van het nieuwe provinciebestuur, bestaande uit SP, GroenLinks, D66, CDA en ChristenUnie, dat overweegt de ontheffing voor een grootschalige melkveehouderij van Ad Buijs bij Vlagtwedde alsnog te weigeren.

De VVD in de Provinciale Staten van Groningen vinden het verbijsterend dat het provinciebestuur zich niet wenst te houden aan eerdere toezeggingen. Landbouwwoordvoerder Matthijs Oosterhuis: "Dit lijkt op sabotage, zo kun je niet met landbouwers omgaan."

Het is wel de vraag of het provinciebestuur de melkveehouderij tegenhoudt, omdat waarschijnlijk een schadeclaim dreigt. Buijs is al negen jaar in overleg met de provincie om tot een goede inpassing te komen. Oosterhuis: "Als ik alle feiten op een rij zet, denk ik dat deze melkveehouder bij de rechter een goede zaak heeft. Er is al jaren vertrouwen gewekt door de provincie. Als betrouwbare overheid moet je daar gevolg aan geven."

Het besluit over de ontheffing, dat dinsdag 1 september jongstleden door het provinciebestuur zou worden genomen, is een week verschoven. Provinciale Staten zullen het voorstel vermoedelijk op zijn vroegst in oktober kunnen behandelen. Deze gang van zaken is voor de VVD naar eigen zeggen onacceptabel. Volgens de liberalen hebben het provinciebestuur en de Staten jarenlang hun vertrouwen uitgesproken in de plannen van Buijs. Iedereen die zaken doet met de provincie of contact heeft met de provincie, moet erop kunnen vertrouwen dat de provincie uiteindelijk woord houdt, aldus Matthijs Oosterhuis. "Anders jaag je boeren, en ook alle andere ondernemers, de provincie uit."

Of registreer je om te kunnen reageren.