Rundveehouderij

Nieuws 1631 x bekeken

USDA ziet Nieuw-Zeelandse melkveestapel voor eerst in elf jaar krimpen

Wellington - De Nieuw-Zeelandse melkveestapel zal volgend jaar krimpen, wat dan voor het eerst in elf jaar voorkomt. Dit meldt het onderzoeksbureau van het Amerikaanse USDA in Wellington.

De krimp van de melkveestapel is een reactie op de lage melkprijzen. Een aantal melkveehouders verlaat de bedrijfstak ook en keert weer terug naar de rundvleesproductie.

Sinds 2005 is de totale Nieuw-Zeelandse melkveestapel (inclusief jongvee) met zo'n 1,6 miljoen dieren gegroeid naar bijna 7 miljoen stuks. De schatting is dat de stapel melkgevende koeien (inclusief de droogstaande) volgend jaar 5,42 miljoen stuks beloopt, tegen een piek van 5,66 miljoen stuks in de telling van dit jaar.

Kosten beperken

Door het aantal koeien te beperken, kunnen Nieuw-Zeelandse melkveehouders hun kosten snel en merkbaar beperken. Ze hoeven minder kracht- en ruwvoer te kopen en ook minder kunstmest. De gemiddelde melkveehouder lijkt dit jaar tussen de 3 en 6 procent van zijn koeien de deur uit te doen, aldus het onderzoeksbureau.

Of registreer je om te kunnen reageren.