Rundveehouderij

Nieuws 2968 x bekeken 3 reacties

Tekort melkveehouderij loopt op naar €42.500

Ilpendam - Uit voorlopige resultaten van dit jaar en een schatting over de resterende periode blijkt dat een gemiddeld melkveebedrijf (8 ton melk) over 2015 een liquiditeitstekort heeft van €42.500. Dit blijkt uit berekeningen van PPP-Agro Advies. In 2014 werd nog met een overschot van €32.800 berekend.

Het adviesbureau schat dat ongeveer de helft van de bedrijven lastig zit met het betalen van rekeningen. Om die reden kloppen steeds meer bedrijven aan bij de bank om aflossingen tijdelijk stop te zetten en/of een verruiming van het krediet op de rekening courant. Bij deze groep veehouders zitten bedrijven die dezelfde vraag tijdens de lage melkprijs in 2009 ook al gesteld hebben.

Problemen bij rekening-courant

Volgens PPP-Agro Advies liggen de financiële problemen vooral bij de rekening-courant. Er zijn het afgelopen jaar nog vervangingsinvesteringen gedaan zonder dat er echt rekening is gehouden met de voorspelde melkprijsdaling. Daarnaast hebben veehouders die de afgelopen jaren juist geld aan de kant gezet hebben dit najaar te maken met een hogere aanslag inkomstenbelasting.

Kosten voor mestafzet nemen toe

Tegenover de lage melkprijs staan wel lagere krachtvoer- en brandstofkosten, maar de kosten voor de mestafzet nemen juist toe. Voor 2016 rekent PPP-Agro Advies met een licht herstel van de melkprijs, gemiddeld drie cent hoger dan over 2015. Toch blijft er dan een liquiditeitstekort van circa €23.000. De verwachting is dat beperken van voeraankopen en mestafzetkosten komend jaar leidend wordt. Omzet uit verkoop van extra vee in de vorm van vaarzen beperken de voer- en mestafzetkosten en leveren wat extra inkomsten op de post omzet en aanwas op.

Laatste reacties

  • Zuperboer

    Er is momenteel krap jongvee op de bedrijven. Dit zal bij extra afvoer tbv de liquiditeit leiden tot fors duurdere vaarzen als de melkprijs weer boven de kostprijs terechtkomt. Wat is dan wijsheid, waarschijnlijk heel kritisch zijn/blijven op de selectie in de veestapel.

  • simpel boerke

    Krap jongvee op bedrijven? Volgens mij kom je er nauwelijks vanaf omdat er zoveel staat.

  • koestal

    veel boeren voor de stoppersregeling,maar zal dat wat opleveren

Of registreer je om te kunnen reageren.