Rundveehouderij

Nieuws

Rekenmodel berekent kans op Q-koortsbesmetting

Bilthoven - Met behulp van een meteorologisch rekenmodel kan tot op straatniveau in kaart worden gebracht welke mensen en bedrijven een risico lopen om besmet te raken met Q-koorts.

Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Jeroen van Leuken van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en het IRAS (Institute for Risk Assessment Science) van de Universiteit Utrecht. Hierbij wordt gekeken naar de bron van de Q-koortsbesmetting (zoals een besmette boerderij) en hoe de bacterie zich verspreidt in de omgeving. Dat hangt onder andere af van de weersomstandigheden, waarbij wind en neerslag een rol spelen, maar ook omgevingsfactoren zoals de hoeveelheid vegetatie en het type bodem.

Of registreer je om te kunnen reageren.