Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Nog geen groei Oostenrijkse melkproductie

Feldkirch – Over de eerste zeven maanden van dit jaar verwerkten Oostenrijkse melkfabrieken 1,8 miljard liter melk. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dat een daling van 1,2 procent, maar vanaf april ligt de melkproductie 0,2 procent hoger dan in 2014.

Dit blijkt uit cijfers van de Vereinigung Österreicher Milchverarbeiter (VÖM) die afgelopen donderdag werden gepresenteerd tijdens de jaarvergadering.

Concentratie melkproductie in berggebieden

VÖM-voorzitter Helmut Petschar verwacht nog geen grote productiestijging bij de Oostenrijkse veehouders, vooral omdat de melkproductie de afgelopen tien tot vijftien jaar zich meer en meer concentreert in de berggebieden. De veehouders daar willen wel groeien, maar grond is de beperkende factor.

Aandeel biologisch krimpt

Wat opvalt is dat het aandeel biologische melk de afgelopen jaren afnam. Het aandeel biologisch bedroeg in 2013 15,3 procent, dit jaar is dat nog 14,1 procent. Reden voor die afname zijn de hoge voerkosten en een beperkte toeslag voor biologische melk van 7 à 8 cent per liter.

Gemiddelde melkprijs 35,43 cent

De gemiddelde melkprijs bij 4,20 procent vet en 3,40 procent eiwit lag tussen augustus 2014 en juli 2015 op 35,43 cent. Afgezet tegen de LTO-melkprijsvergelijking scoort de Oostenrijkse zuivel een derde plaats en betalen de melkverwerkers 2,36 cent boven het Europees gemiddelde. De Oostenrijkse melkprijs is sterk gerelateerd aan de Duitse.

Keus voor merkzuivel

Opvallend is dat de prijsdalingen voor de Oostenrijkers minder diep zijn en de pieken een paar cent per kilo melk hoger. Volgens Petschar ligt dit vooral in de keus voor de productie van merkzuivel. Deze producten worden voornamelijk afgezet in Duitsland en Italië.

Oostenrijk heeft last van Russische boycot

De exportwaarde van zuivel bedroeg afgelopen jaar €1,18 miljard euro, 5,4 procent meer dan in 2013. Ook de Oostenrijkse zuivel heeft een knauw opgelopen van de Russische boycot. De export bedroeg €900.000, nog maar een fractie van de waarde van €6,3 miljoen over 2014.

Eén reactie

  • Reactie verwijderd door een beheerder

Of registreer je om te kunnen reageren.