Rundveehouderij

Nieuws

Melkvet blijft trekker op lage zuivelmarkt

Vet blijft het naar verhouding erg goed doen op de zuivelmarkt. Zowel room als boter noteren opnieuw iets hogere prijzen.

Room ging deze week van de hand voor zo'n €3,50 per kilo, boter noteert rond de €2.800 per ton (€2,80 per kilo). Dat is goed voor de gehele markt.

Melkvet 'mag' weer

Het maakt wel nieuwsgierig naar de vraag waar al dat melkvet precies blijft. Er zijn geen extreem grote voorraden in private opslag (gesubsidieerd door de Europese Commissie) en er zit niets in de interventie. Er is enige export, maar te weinig om het alle melkvet weg te absorberen. Meer interne consumptie in de EU zou dus de verklaring moeten zijn, maar waar vindt die extra consumptie dan plaats? Een veelgehoorde verklaring is dat melkvet tegenwoordig weer 'mag', omdat het toch gezonder blijkt te zijn dan lang aan de consument is voorgehouden. Het laatste woord lijkt echter nog niet te zijn gezegd over deze zaak.

Markt voor melkpoeder stabiliseert

De markt voor melkpoeders lijkt na de opleving van vorige week weer iets te stabiliseren, behalve die voor melkpoeders in de 'feed'. Die zijn gevraagd, maar slecht te verkrijgen omdat er maar weinig meer van wordt geproduceerd.

Kaasmarkt heeft het moeilijk

De kaasmarkt blijft het moeilijk hebben. De foliekazen zitten qua prijsvorming nog steeds in de verkeerde hoek. De prijs blijft ergens rond de €2 per kilo schommelen. Natuurkazen doen het iets beter.

De notering voor mageremelkconcentraat is licht aangetrokken, de Nederlandse notering voor rauwe boerderijmelk blijft stabiel, en lager dan in omringende landen. Het aanbod in Nederland is vrij hoog, de vraag is zwak.

Prognose: stabiliserende zuivelmarkt, vet redelijk gevraagd.

Of registreer je om te kunnen reageren.