Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Meerjarige proef om effect fokkerijgetallen te meten

Arnhem - CRV, Wageningen UR Livestock Research en Dairy Campus starten gezamenlijk een vierjarig project om het effect van selectie op efficiëntie en gezondheid in de praktijk tastbaar te maken.

CRV introduceerde in 2013 twee fokkerijgetallen: Better Life Efficiëntie en Beter Live Gezondheid. Met deze getallen kan de veehouder eenvoudiger selecteren op deze eigenschappen. Doel van het onderzoek is om te meten welk effect de introductie van deze fokkerijgetallen heeft op de prestaties in de praktijk.

Dairy Campus

Daartoe zijn op Dairy Campus twee groepen koeien geselecteerd, een efficiëntiegroep en een gezondheidsgroep. Deze dieren hebben de hoogste scores voor respectievelijk Better Live Efficiëntie en Better Live Gezondheid. De genetische aanleg en de praktijkprestaties worden in kaart gebracht. Dat geldt ook voor hun nakomelingen die nog tijdens de proefperiode aan de melk zullen komen.

Eén reactie

  • farmerbn

    Ze gaan dus twee verschillende groepen koeien met verschillende genetische waarden met elkaar vergelijken op hetzefde bedrijf (met dezelfde omstandigheden). Ik zou liever die twee groepen vergelijken tussen verschillende bedrijven dus met verschillende omstandigheden. Hoe presteren bv genetisch hoogwaardige mastitesresistente dieren op een bedrijf met een hoog celgetal in vergelijking met een bedrijf met een laag celgetal.

Of registreer je om te kunnen reageren.