Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

Meer melk door voeren buffer Bicar Z

Steenhuffel – Hoogproductieve bedrijven die natriumbicarbonaat (Bicar Z) bijvoeren, krijgen er als gevolg daarvan meer melk per koe voor terug. Dat blijkt uit een praktijkproef uitgevoerd door Charlotte van Vooren als afstudeeropdracht aan hogeschool Odisee, in het Belgische Waas.

De praktijkproef is uitgevoerd op drie bedrijven met meer dan 10.000 kilo melk per koe. Het eerste bedrijf voerde geen natriumbicarbonaat, het tweede bedrijf voerde 120 gram natriumbicarbonaat plus levende gist en het derde bedrijf voerde 100 gram natriumbicarbonaat per dier per dag.

Toename melkproductie

Op de drie bedrijven is eerst de melkproductie op basis van een stabiel rantsoen vastgesteld. Daarna is de hoeveelheid natriumbicarbonaat opgevoerd tot 250 gram per dier per dag. Dit om (subklinische) pensverzuring tot een minimum te beperken. Zo moet de koe efficiënter kunnen produceren.

Op het eerste bedrijf, waar geen natriumbicarbonaat werd gebruikt, is een melkproductietoename van 4 kilo meetmelk gevonden. Op het bedrijf dat al 120 gram voerde, is een toename van 1,83 kilo meetmelk gevonden en op het bedrijf dat 100 gram voerde steeg de melkproductie met 2,56 kilo meetmelk.

Voerkosten meerekenen

De voerkosten van Bicar Z (bij 250 gram per dier per dag) zijn 10 cent per dier per dag. Voor de hogere productie is ook meer krachtvoer nodig. Om op de norm te blijven voeren, moeten ook de kosten van één kilo krachtvoer gerekend worden. Dat totaal is echter lager dan de opbrengst van 2 kilo melk. Orffa, leverancier van Bicar Z, stelt dat het juist bij deze lage melkprijzen zaak is om de puntjes op de i te zetten en deze marge mee te pakken.

Laatste reacties

 • ajalbers


  Een proef met 3 bedrijven?? Lijkt mij nog niet erg betrouwbaar.

 • el

  Meer melken komt het allemaal goed!!!

 • mtseshuis

  Hebben nog nooit zoveel BicarZ gevoerd als dit zomer, maar melken kon beter... Niet slecht met circa 31 kg/koe (10.000 kg 305 dgn) en 3,46 eiwit, maar vorig jaar ging veel beter, continu 33+ kg/koe (ruim boven 10.000) en eiwit rond de 3,50.
  Conclusie?

 • BO(skabout)ER

  @mtseshuis; conclusie is dat de rest van het voer dit jaar minder was op jou bedrijf, of dat er een paar koeien ziek waren. haha;)

 • mkastelein@hetnet.nl

  Zie ik het hier goed? Zonder bicar 4kg toename en met bicor 1,85 kg toename. Dus niet voeren?

 • Wijnand Hogenkamp


  @mkastelein; op het bedrijf waar eerst geen bicarbonaat werd gevoerd en nu 250 gram/dier/dag is een toename van 4 kilo meetmelk vastgesteld. De bedrijven die al een deel bicarbonaat in het rantsoen gebruikten zien ook toename, maar minder sterk (resp +1,83 en + 2,56 kg meetmelk). 

 • farmerbn

  Wijnand, ik denk dat mkastelein zit te dollen.

 • Wijnand Hogenkamp


  @farmerbn: dat zou zo maar eens kunnen :-) maar op de letter beschouwd zou je het anders kunnen uitleggen. Dus toch maar even aangevuld. Groeten.

 • mkastelein@hetnet.nl

   Het was niet dollen. Nu is het duidelijk, maar de eerste indruk was anders. Het klinkt nu aantrekkelijker

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.