Rundveehouderij

Nieuws 3882 x bekeken

'Koolen slaat piketpaaltjes'

Wichmond - Ries Kock, voorzitter Stichting Leefbaar Gelderland is niet te spreken over de wijzigingen van de plannen voor de geplande 'megastal' in Wichmond van internetmiljonair Koolen. "Koolen slaat telkens een piketpaal heel ver en zet hem dan terug."

Vorige week stuurde internetmiljonair Kees Koolen een brief naar burgemeester en wethouders van Bronckhorst en de omwonenden van zijn geplande stal voor het bedrijf Dutch Dairy Genetics BV aan de Polweg 6 in Wichmond. In deze brief maakte Koolen er melding van dat hij de plannen voor fase drie, een stal met 1.455 runderen, halveert: in fase drie komen nu 650 runderen in zijn stal.

Kock vindt het geen tegemoetkoming. "Je kunt pas spreken van een tegemoetkoming als je weet wat de ander wil." De omwonenden hebben nog geen gesprek met Koolen of zijn zaakwaarnemer gehad. Ze willen een tegemoetkoming aan hun eisen voor wat betreft de verkeersveiligheid, gezondheidsaspecten of waardevermindering van huizen in de buurt.

'Geen halvering van plannen'

Kock vindt dat er geen sprake is van een 'halvering' van de plannen. "Koolen heeft vier plannen in omloop gebracht. Het eerste plan was 80 runderen, het tweede 400. Via de provincie was het daarna 1.455 runderen. Nu komt hij met een 'halvering' ervan tot 665 runderen en een tweede bedrijf elders in Gelderland. Dat is geen halvering maar de bouw van een 'gigastal' van 650 runderen waar embryo's ontwikkeld worden voor de wereldmarkt die aanvankelijk allemaal bestemd waren voor Brazilië."

De omwonenden overleggen binnenkort en beraden zich op een gesprek dat ze, naar eigen zeggen 'wellicht', met Koolen hebben. "Wij geven hem de suggestie iets goeds met zijn geld te doen, om te werken aan het wereldvoedselvoedselprobleem."

Geen nieuw verzoek ontvangen

De gemeente Bronckhorst heeft geen nieuw verzoek van Koolen ontvangen en gaat uit van het verzoek dat er ligt voor fase twee: uitbreiding naar een stal van 400 runderen. Een woordvoerder legt uit: "We hebben hem gevraagd om in gesprek te gaan met de buurtbewoners. En dat heeft hij nog niet gedaan, dus ligt de zaak stil want we hebben het aangehouden tot dat gesprek." Dat Koolen een informatiebijeenkomst heeft georganiseerd in oktober, vindt de gemeente goed. "We zijn benieuwd wat daar uitkomt."

Schiphorst, de zaakwaarnemer van Koolen, wil niet ingaan op de brief. Hij geeft wel aan nog geen zicht te hebben op een tweede locatie in Gelderland. "We zijn de opdracht voor de tweede locatie aan het formuleren. Het was al een hele zit om in zo'n kort tijdspad fase 3 te verfijnen."

Of registreer je om te kunnen reageren.