Rundveehouderij

Nieuws 1096 x bekeken

Karinthië trekt opnieuw geld uit voor HCB-schandaal

Klagenfurt - De Oostenrijkse deelstaat Karinthië stelt nog eens €2,3 miljoen beschikbaar voor de afwikkeling van het HCB-schandaal dat in november 2014 bekend werd. Hiermee heeft Karinthië tot nu zo'n €9,5 miljoen moeten uittrekken voor met name steun aan getroffen rundveebedrijven en verwerkende bedrijven er omheen.

Het nu uitgetrokken geld moet ervoor zorgen dat de kosten tot en met maart 2016 zijn gedekt. Het lijkt nog niet de laatste keer te zijn dat Karinthië de buidel moet trekken.

De vervuiling met hexachloorbenzeen (HCB) komt door verontreinigd materiaal van een oude kalkgroeve die moest worden gesaneerd, omdat het materiaal in een rivier en het grondwater dreigde te komen. Een chemisch bedrijf beloofde het veilig te kunnen verbranden bij hoge temperaturen. Hierbij ging het mis. Er kwam mogelijk tot 3.300 kilo HCB in de lucht en in een wijde omtrek rond het bedrijf raakten landerijen vervuild.

Door de HCB-vervuiling zijn 332 melk- en vleesveebedrijven getroffen in zes gemeenten in het Görschitztal. Op veel bedrijven moest al het gras worden ingenomen, het voer vervangen en ook een flink deel van de melk en het vlees worden vernietigd. Tevens werden een kleine driehonderd koeien vernietigd. Met name bij de vernietiging van het voer ging het om enorme hoeveelheden. In totaal is 20.000 ton veevoer afgevoerd en vervangen. Minstens één zuivelbedrijf heeft de poorten moeten sluiten.

Veel mensen voelen zich ziek sinds het ontstaan van het schandaal en laten zich ook testen. Ze maken zich zorgen over hun gezondheid. Landbouwbedrijven zouden wel weer kunnen ondernemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.