Rundveehouderij

Nieuws 30 reacties

FrieslandCampina scherpt eisen aan leden aan

Amersfoort - Strengere eisen aan de kwaliteit van de melk, betere zorg voor de kalveren en meer boete-mogelijkheden bij fraude of overtredingen. Dat zijn enkele voorgestelde aanpassingen in de reglementen 2016 van zuivelbedrijf FrieslandCampina.

Nog zo'n voorstel betreft de verplichte deelname aan de KringloopWijzer. De voorstellen moeten nog met de leden worden besproken en afgestemd, maar FrieslandCampina vindt het opnieuw nodig om de lat hoger te leggen voor de leden - in het belang van de afzetpositie van FrieslandCampina.

Opheffen van onduidelijkheden

FrieslandCampina spreekt van het opheffen van onduidelijkheden, waardoor het mogelijk wordt om nog beter te voldoen aan eisen van afnemers en overheden. Nu gelden nog verschillende eisen en ook tarieven voor leden in Nederland, België en Duitsland. Die moeten met de aanpassing van reglementen worden opgeheven.

Aanscherping basiseisen

Verder wil de zuivelonderneming de basiseisen aanscherpen. Daarom wordt verplichte deelname aan de KringloopWijzer nodig gevonden en moeten veehouders aantoonbaar maken dat ze goed zorgen voor hun kalveren, onder meer door minstens drie dagen biest te verstrekken aan pas geboren kalveren.

Bedrijfsgezondheidsplan en voortgangsrapportage

Na een positieve uitslag voor groeiremming in de melk wordt een onderzoek bij een steunpunt verplicht. Bij overschrijding van de dier/dagdosering voor antibiotica moet het bedrijfsgezondheidsplan worden overlegd en zijn voortgangsrapportages verplicht.

Vriespunt, boterzuur en weidegang

Verder wordt het vriespunt van melk scherper in de gaten gehouden en worden biologische bedrijven beter gecontroleerd op boterzuur. Weidegang moet soepeler kunnen ingevuld, bij fraude kan eerder op melkgeld worden gekort.

Laatste reacties

 • Mozes

  Het ligt volgens mij wat genuanceerder. Op dit moment heeft men bij overtreding van de regels als enigste sanctiemogelijkheid het weigeren van de melk. Deze sanctie is bij veel overtredingen te zwaar. Daarom wordt er een boete systeem ingevoerd die meer passend is bij de ernst van de overtreding.

 • rub2

  Ik ben klaar met al die verplichtingen....... ik stap over op DOC.......... onee, toch liever het braafste jongetje van de klas met meer melkgeld. Dan nog maar weer een beetje beter mijn best doen.

 • simpel boerke

  1april werd als Bevrijdingsdag gevierd, maar zet dat intussen maar tussen aanhalingstekens. Ik heb wel begrip voor de nieuwe wetten en regels van o.a. De overheid en f.c. die er de laatste tijd over ons heen komen, maar leuker wordt het er allemaal niet op.

 • el

  Tip: betaal een premie voor goede kwaliteit dat werkt beter!

 • koeboertje

  Als je op verschillende onderdelen van duurzaamheid bovengemiddeld scoort krijg je dit jaar ook ietsje meer melkgeld.

 • agro1

  de kalveren krijgen toch al drie dagenbiest en hoe ga je dit anders controleren dit zou volgens mijn beleving alleen kunnen in het bloed van het kalfje

 • WJHDKremer

  Is de pvdd groen links of d66 geinfiltreerd in de top van fc?

 • koeien10

  fc nog erger dan poetin in rusland.

 • boerrick

  als degene die nu eens zeurt op stapt, als een echte vent.
  Of is dit meer blaffende honden bijten niet, wees alsjeblieft blij dat je ontzettend veel meer krijgt dan een DOC/aware boer. steltie ondankbare

 • Martin Oldenhof

  De melkveehouderij is gebaat bij minder regels vanuit de overheid, maar RFC geeft op deze manier gehoor aan de overheid ipv. aan zijn eigen achterban door nog meer regels op te leggen. Je mag bijna wel iemand in dienst gaan nemen voor de afdeling KAM.

 • mtseshuis

  @boerrick: Lekkere vent ben jij, jij doet zeker niks anders dan een beetje papier en praatboer uithangen en pa het "vuile" werk op laten knappen?
  Het is dat het bij de andere fabrieken niks soeps is wat ze te bieden hebben tov FC, alles wat deze knakkers bedenken wordt klakkeloos overgenomen door hun collega's (concurrenten zijn het al tien(tallen)jaren niet meer), dus natuurlijk heeft iedere boer hier recht om te zeuren over al die papieren regeltjes, hoe weinig invloed ze ook hebben op degene die het beste voor heeft met zijn bedrijf... Ze lijken precies op die sukkels in Den Haag die ook de ene waardeloze (administratieve) regel na de andere invoeren.. En maar lullen over duurzaam en minder regels voor de boer en het bedrijfsleven... Dat boerenwerk dat gaat nog wel, maar die smerige, vervelende alsmaar toenemende administratieve en bemoeizuchtige regeltjes: ik schijt erop!
  Ga jij maar lekker de heilige boon uithangen... bah, jij hebt nog niet in de gaten dat wanneer FC weer wat uitkraamt de rest van de zuivel in NL er als een blind paard achteraan loopt, beloon dan goed gedrag uit de échte winst ipv politieagentje te spelen en herverdelen van melkgeld waar élke boer keihard voor werkt..

 • mtseshuis

  Dus in het kort @boerrick: Weggaan heeft geen enkele zin, je beurt met redelijke zekerheid minder melkgeld en krijgt toch te maken met de hoge toverhoed van FC... Dus wij blijven maar, hoe hard ik ze ook een schop zou willen verkopen, maar dat weten ze ook wel, zeker de ledenraad, of niet Erik?

 • Peltjes

  wauw mtseshuis die komt aan, maar ben het helemaal met je eens. En die winstdeling is in feite een sigaar uit eigen doos, de leden melkprijs naar beneden en de producten goed kunnen verkopen zie daar de winst. Maar ik ben wel blij met FC hoor, maar snap niet dat ze in deze tijd de toch al strenge regels nog veder opschroefen. Genoeg is genoeg.

 • mtseshuis

  Denk dat niemand in 1999 verwacht had dat dit de werkelijkheid zou zijn in 2015.
  Kijk niet raar op als je in 2030 examen moet doen in dezelfde zaal als de vergaderzaal anno nu: U wilt deze koe met mastitis behandelen, u heeft een DDD van 2,5, mag dat? A: Ja, B: Nee.
  Het goede antwoord is B, u heeft al een DDD van 2,5 dus u mag deze koe niet behandelen!
  In totaal 70 vragen, bij meer dan 6 fout, herkansing, tegen betaling van 500 euro. Bij dan nog steeds meer dan 6 fout het komende jaar 1 cent melkgeld minder, bij recidive het jaar erop, gedwongen vertrek, lid af.

 • alco1

  Eisen aan de kwaliteit is zo gek nog niet. Echter moet het voorkomen worden dat er aan de eisen niet voldaan kan worden en door de anti's lekker gebruikt kan worden om het boeren leven in diskrediet te brengen.

 • farmerbn

  FC wil steeds meer regeltjes voor hun boeren omdat ze dan hun kopers kunnen overtuigen om fc-producten te kopen. Als die kopers dan bereid zijn om extra te betalen , heeft fc mogelijkheden om hun boeren ook extra melkgeld te geven. Als er niets extra betaald wordt is alles voor nop en blijft de boer zitten met extra regels.

 • Zuperboer

  Wat betreft de biestverstrekking is er maar een optie en dat is (steeksproefsgewijs) een aantal dieren laten tappen op bloedwaarden en aan de hand daarvan bijvoorbeeld een evaluatie. 3 Dagen biest verstrekken is onnodig en lijdt tot extra diarree-gevallen, immers de eerste 24 uur zijn essentieel. FCDF moet niet op de stoel van de boer gaan zitten en de ledenraad( die uit praktiserende melkveehouders bestaat? of toch uit vergaderboeren die zelf geen kalveren verzorgen, maar 's ochtends al vroeg de deur uit zijn naar een vergaderactiviteit!) had dit natuurlijk moeten voorkomen en praktisch invullen op niveau 2015 en deze Holly Hobby - maatregel (met DDRsmaak daarover ben ik het wel eens mtseshuis) gelijk moeten afwijzen.

 • farmerbn

  Drie dagen biest betekend waarschijnlijk dat de boer drie dagen de melk apart houdt zodat die melk niet in de tank komt.

 • klaas.van.der.horst1

  @farmerbn. FriCa eist idd geen drie dagen biestverstrekking. Het is kennelijk wat ongelukkig op papier gezet. Wat bedoeld wordt is dat de hier in NL al bestaande praktijk nog even wordt onderstreept: er mag geen biest mee naar de fabriek.

 • agriholland

  Waar is de zeggenschap van de leden gebleven?

 • dhvanmeerveld

  Die zeggenschap van de leden is allang weg
  het zijn daar allemaal dictators
  vuiler oplichters
  waar zijn de coöperaties van 100 jaar geleden gebleven
  alsof de oprichters dat zouden geweten hebben dan zouden ze woedend zijn geworden
  het wordt hoog tijd dat de echte boeren weer de koppen weer bij elkaar moeten steken

 • Mozes

  De zeggenschap zien wij terug in de hoge winstuitkering.

 • dhvanmeerveld

  Hoge winstuitkering voor al die directeuren

 • WJHDKremer

  Elke afnemer wil zich onderscheiden en komt met eisen tav geleverde producten, niks mis mee. Echter het jaar erna volgen alle andere afnemers. Vervolgens moet de eerste afnemer weer nieuwe eisen aan de producenten verzinnen om zich te kunnen onderscheiden. De anderen volgen ................ gevolg: op het laatst weten ze van gekheid niet meer wat ze moeten doen om zich te onderscheiden. Op dat punt zijn wij bijna belandt.

 • mtseshuis

  @WJHDKremer: Precies, alleen dat bijna betwijfel ik, ze zijn er nog lang niet (in hun beleving). Denk dat voor 2017 de eis wordt dat er minimaal een Tier3b trekker voor de voerwagen moet staan (of in de loonvoermengwagen moet liggen)...
  Die winstuitkering prima, maar doe mij eerst maar wat meer melkgeld, dat hoeven we tenminste niet te delen met de fiscus en FC. Zo werkt dat met menig boer tenminste (dit jaar waarschijnlijk geen last van overigens...)

 • arendsoog

  Ach weer een map er bij

 • fries8

  fcdf heeft nu ook als eis kalveren binnen 24 uur melden aan I en R.

  waar zijn ze daar mee bezig?

  kunnen beter zich bezig houden met de verkoop van melk en producten

 • info104

  Als ik het stuk lees zijn er maar weinig boeren die hun vee goed verzorgen en dat er veel slechte melk word aangeleverd , of moet er naar de consument toe weer een reclame ondersteuning in worden gezien.
  Volgens mij moeten we de melkfabriek zelf maar laten boeren, ik weet zeker dat er dan niks van terecht komt.
  We moeten maar eens de regels in de fabriek ernstig onder de loep moeten laten nemen, daar zal ook niet alles op rolletjes lopen. Boer blijf bij je beest en fabriek bij je melkverwaarding.

 • lepercheron 46

  fries8 ; helemaal met je eens, in de wet staat dat een kalf binnen 3 werkdagen moet zijn aangemeld.
  FC begint nu roomser te worden als de paus.

 • H.vanHerwijnen

  Terwijl de regelgeving ons aan de lippen staat wordt er snel nog wat bij bedacht. Wat betreft melden kalveren laat FC zich voor de kar van Jan van Drie spannen . De uitwerking van deze maatregel is tegengesteld. Ingeval je nu vergeet op tijd te melden, wordt het kalf op papier een dag later geboren. ! Dus wat goede registratie!!

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.