RundveeNieuws

Fonterra probeert melkprijs verder te ondersteunen

Auckland – De Nieuw-Zeelandse zuivelgigant Fonterra verlaagt opnieuw het aanbod van zuivel dat voor de GDT-veiling wordt gebracht.

Begin augustus werd gemeld dat dit seizoen ruim 56.000 ton minder product zou worden geveild. Deze keer is het bericht dat nog eens ruim 22.000 ton minder wordt geveild.

Vraag nog steeds zwak

Aanvoerdirecteur Kelvin Wickham brengt dit in verband met de nog steeds slechte marktsituatie. Hij erkent dat de vraag nog steeds heel erg zwak is. Een kleiner aanbod bij GDT kan helpen om de prijs in de benen te houden. Vandaag wordt opnieuw een GDT-veiling gehouden. Met name in de komende drie maanden wordt het aanbod aan melkpoeders en andere zuivelproducten dat voor de klok komt fors verlaagd, en dan vooral van vollemelkpoeder, mageremelkpoeder en boterolie, de grootste producten op de GDT-veiling.

Fundamentele verbetering nog niet in zicht

Fonterra zegt dat het kleinere aanbod deels wordt veroorzaakt door een verwacht lagere melkaanvoer en door een andere productmix. Fonterra wil meer zuivel met extra toegevoegde waarde maken. Te denken valt aan melkpoeders met speciale toevoegingen, zodat ze op exportmarkten beter in de smaak vallen. Een fundamentele verbetering van de zuivelmarkt lijkt nog niet in zicht.

Beheer
WP Admin