Rundveehouderij

Nieuws

Fonterra komt nog steeds tekort voor voorspelde melkprijs

Auckland - De GDT-veiling heeft weer een verrassend mooie stijging laten zien, maar de prijs van vollemelkpoeder moet nog zo'n 6 procent verder stijgen wil Fonterra de voorspelde (lage) melkprijs van $3,85 per kilo milksolids kunnen uitbetalen aan de leden. Dit merken zuivelkenners in Nieuw-Zeeland op na de jongste zuivelveiling.

Vollemelkpoeder bracht gemiddeld US$ 2.078 per ton op, maar er moet nog US$ 122,-- bij. Gezien de twee laatste veilingen moet dit gemakkelijk haalbaar zijn, zeggen optimisten bij Fonterra. Anderen stellen dat het tegelijk aangeeft hoe laag de zuivelmarkt nog staat.

Zorgen over afzet naar China

In bijna alle berichten over de zuivelveiling wordt er op gewezen dat de wereldmarkt voor zuivel in wezen nog niet veel is veranderd. De vraag vanuit Rusland en China is zwak en zal vanuit het laatste land vrijwel zeker niet snel aantrekken. De zorgen over de Chinese economie worden steeds groter en de beurskoersen blijven dalen.

Minder aanbod voor de 'klok'

De meest gehoorde verklaring voor de tweede positieve GDT-veiling op rij is dat het aanbod aan zuivelproducten dat voor de 'klok' komt fors lager is dan vorig jaar. Zo werd dinsdag slechts 18.000 ton vollemelkpoeder geveild, tegen ongeveer het dubbele precies een jaar geleden. Fonterra verwerkt naar eigen zeggen zo veel mogelijk melk tot andere producten die meer opbrengen, zoals kaas en UHT-melk (lang houdbaar). Ook worden meer melkpoeders met toevoegingen gemaakt, die extra geld opbrengen op exportmarkten in Azië en het Midden-Oosten. Tenslotte lijkt ook de melkproductie in Nieuw-Zeeland iets te dalen. Fonterra verwacht 2 procent minder melk.

Of registreer je om te kunnen reageren.