Rundveehouderij

Nieuws 1927 x bekeken

Fonterra: forse winststijging bij lagere omzet

Auckland – Fonterra heeft de nettowinst over afgelopen boekjaar zien stijgen met 183 procent naar omgerekend ruim €283 miljoen.

De omzet daalde met 15 procent naar €10,5 miljard. De totale melkprijs over seizoen 2014/2015 kwam uit op NZD 4,65 per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit). Omgerekend, naar Nederlandse omstandigheden bij 4,4 procent vet en 3,2 procent vet, gaat het bij de huidige wisselkoers om een melkprijs van €0,20 per kilo melk, bijna een halvering ten opzichte van de melkprijs een seizoen eerder.

Melkprijsverwachting hoger

Fonterra heeft zijn melkprijsverwachting voor dit seizoen naar boven bijgesteld van 17 naar 20 cent. Inclusief dividend kan de melkprijs op basis van de huidige verwachtingen uitkomen op maximaal 21,5 cent per kilo melk.

De animo onder leden voor de eerder aangeboden renteloze lening bij de coöperatie is groot. Tot nu toe heeft zo'n 70 procent van de leden kenbaar gemaakt van de regeling gebruik te willen maken. De veehouders ontvangen omgerekend voor hun productie tot december een kleine 30 cent per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit) om de huidige moeilijke financiële tijd door te komen.

Prijzen nog niet stabiel

Volgens coöperatievoorzitter John Wilson weerspiegelt de melkprijsstijging de hogere prijzen die momenteel op Fonterra's internetveiling worden betaald. Toch zijn de relatief altijd nog lage prijzen verre van stabiel. Wilson wijst op signalen dat de groei van de melkaanvoer wereldwijd afneemt, maar van een aantrekkende vraag, nodig om de prijzen verder te laten stijgen, is nog geen sprake. Fonterra zelf verwacht dit seizoen 5 procent minder melk te ontvangen dan vorig seizoen. Afgelopen seizoen nam de melkproductie nog met 2 procent toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.