Rundveehouderij

Nieuws 1777 x bekeken 2 reacties

Export speelt hoofdrol bij aanpak blauwtong Frankrijk

Parijs – Bij de aanpak van de blauwtong in Frankrijk krijgt het op gang houden van de export van vee prioriteit. Dieren die naar het buitenland gaan, moeten in ieder geval gevaccineerd zijn. Komen ze uit de ingestelde beschermingszone dan is ook een test op blauwtong verplicht. Dat heeft minister Stéphane le Foll van landbouw meegedeeld na een uitgebreid overleg met betrokkenen uit de veewereld.

Aanleiding is de vondst van blauwtong op een runder- en schapenhouderij in de regio Allier bij Clermont-Ferrand. Rond dat bedrijf is een zone ingesteld van 150 kilometer waarbinnen beperkingen gelden voor alle veebedrijven.

Handel weer op gang brengen

Le Foll deelde ook mee dat zijn ambtenaren onderhandelen met vertegenwoordigers van de landen die veel Frans vee afnemen over de protocollen voor het weer op gang brengen van die handel. De minister zelf heeft de zaak eerder deze week al besproken met zijn Spaanse ambtgenoot. ''Het ziet ernaar uit dat men dezelfde regels wil hanteren als bij de vorige uitbraak.''

Vaccinatie

Binnen de beschermingszone wil het ministerie een serologie type PCR toepassen. ''Alle dieren die negatief uit de test komen, mogen onmiddellijk naar het buitenland als dat de bedoeling was. Het tweede element om de export op gang te houden, is vaccinatie. We hebben 1,3 miljoen doses ter beschikking wat op basis van de huidige informatie voldoende moet zijn tot het eind van dit jaar. Ik zeg daar heel duidelijk bij dat degenen die willen exporteren ook moeten vaccineren'', aldus Le Foll. Voor dieren waarvoor vaccinatie op die manier verplicht is, worden de kosten daarvan betaald door de overheid.

Laatste reacties

  • info48

    Dat is het grote (negatieve) verschil met Nederland, de overheid verplicht vaccinatie... en betaald!
    Hier worden wij door overheid tot ( soms echt onzinnige) zaken verplicht........maar mogen het zelf betalen.
    In Nederland geld het principe; "wie betaald, bepaalt" in ieder geval allang niet meer waar het de overheid betreft.

  • geen boer

    inderdaad kan de Nederlandse overheid, en de nVWA in het bijzonder, een voorbeeld nemen aan de manier waarop de franse autoriteiten achter hun sector staan en adequaat en met praktische kennis in het belang van hun sector weten te handelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.