Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

EU-export boter en poeder fors hoger, Nederland uitblinker

Brussel - De EU heeft tot en met juli dit jaar achtereenvolgens 5 en 11 procent minder volle melkpoeder en kaas geëxporteerd, maar 9 procent meer mageremelkpoeder en boter. Ook de export van boterolie liep uitstekend, vooral uit Nederland.

Deze cijfers van de EU geven een deel van de verklaring dat de Europese prijzen voor melkvet dit jaar nog zo goed blijven. Met name Nederland scoort goed bij de export van boter en boterolie. De boterexport steeg met 20 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, de export van boterolie verviervoudigde zelfs naar bijna 20.000 ton.  Belangrijke importeurs van melkvet waren onder meer China en Hong Kong. Tegelijkertijd daalde de import van boter in de EU met 82 procent.

Kaasexport stijgt met 1,5 procent

Nederland deed het ook bovengemiddeld goed bij de export van kaas. Terwijl de EU-export met 11 procent daalde, daalde de Nederlandse kaasexport met 1,5 procent. Nieuwe afzetmarkten werden gevonden in het Verre Oosten, Noord-Afrika en Mexico. Japan is met bijna 13.000 ton over zeven maanden nu de grootste Nederlandse kaasafnemer buiten de EU. Daarna volgen de Verenigde Staten met 8.500 ton en dan Zuid-Korea met ruim 8.100 ton. Dit land verdubbelde de kaasimport.

Vinden van alternatieve afzet

Ook met de export van melkpoeders en condens scoorde Nederland relatief goed. Groot verschil met vorig jaar is wel de veel lagere exportwaarde en het ontbreken van een enorme kaasklant als Rusland. Het vinden van alternatieve afzet is echter bijzonder snel gegaan. Polen, Litouwen en Finland zagen ondertussen wel hun kaasexport met 87, 70 en 40 procent terugvallen.

Laatste reacties

  • Mozes

    Uit de cijfers in het bovenstaande artikel blijkt het voordeel van een internationaal werkende coöperatie. Die kan gemakkelijk alternatieve afzetkanalen vinden. In landen als Polen, Litouwen en Finland mist men dit.

  • landboer

    En door een zwakke euro,anders was t helemaal armoe!

Of registreer je om te kunnen reageren.