Rundveehouderij

Nieuws 7912 x bekeken 14 reacties

DOC Kaas moet voorschot opnieuw beperken

Hoogeveen - DOC Kaas verlaagt de voorschotprijs over de maand augustus opnieuw, ditmaal met 50 cent. Hieruit resulteert een DOC-prijs van €25,50 per 100 kilo melk. De melkprijs van A-ware zakt door de afgesproken koppelen mee, maar blijft er €1 per 100 kilo boven.

In de melkprijsvergelijking van Boerderij zakt de kale melkprijs van DOC Kaas bij 7 ton melk naar €23,75 per 100 kilo, de gemiddelde melkprijs tot en met augustus komt uit op €26,64 per 100 kilo, €4,65 onder de vergelijkbare prijs van FrieslandCampina.

Markt onveranderd ongunstig

Algemeen directeur Marc Ligthart van DOC Kaas geeft aan dat de markt onveranderd ongunstig blijft. De melkaanvoer blijft hoog, bij DOC Kaas was die in juli zelfs nog een half procent boven het Nederlandse gemiddelde. Er werd een plus van 11 procent boven de juli-aanvoer van 2014 genoteerd. Ondertussen blijft de vraag zwak.

Beperkte uitbetaalcapaciteit

Hierdoor blijven de zuivelprijzen onder hoge druk staan. Het beperkte product-portfolio maakt de onderneming in de huidige marktsituatie nog extra kwetsbaar, stelt Ligthart. Ook een lagere voorraadwaardering door de lage kaasprijzen beperkt de uitbetaalcapaciteit.

Pijn beperken

Er zijn echter maatregelen genomen om de pijn voor de leden zo veel mogelijk te beperken. De raad van commissarissen heeft ermee ingestemd om de 2 procent nabetaling, genoemd in de doelstellingen voor 2015, in het voorschot te verwerken. Dat dempt de melkprijsdaling iets. Ook wordt intern de broekriem verder aangehaald: alleen de meest noodzakelijke investeringen worden nog uitgevoerd, de operationele kosten worden geminimaliseerd en geldt een personeelsstop. Tot slot wordt het verkoopkantoor in Huizen per 1 oktober gesloten en de medewerkers overgebracht naar Hoogeveen.

Laatste reacties

 • willempie

  wat een zooitje bij doc kaas word het niet eens tijd dat we de fabriek bezetten .dit is al het zoveelste jaar dat we veel te weinig krijgen voor de melk.dit houd niemand vol.

 • dayo

  maak je niet druk willempie de rest volgt ook....

 • jocox

  Overduidelijk dat op dit moment de eenzijdige portfolio (kaas) door o.a. Russische boycot even tegen zit. Maar...what goes down must come up !! Eeven doorbijten en met de gespreide portfolio in de combinatie met DMK is er perspectief.

 • Eminem2010

  sterf niet mijn paard we gaan haver zaaien. Je moet in goede jaren een buffer opbouwen maar met zulke klappen als dat er nu vallen heb je meer als een jaar nodig om bij te komen.

 • hooghoes

  Heb nog geen last hoor

 • roolmangmbh

  melkaanvoer hoog? waarom gaat er dan nog melk van FF naar Hogeveen? ik snap dit niet.

 • dayo

  @roolmangmbh, het maakt niet uit wie die kaas maakt FF of DOC, de melk wordt allemaal verwerkt, er is gewoon te veel melk ook bij FF, waarschijnlijk draait FF volop kaas, DOC heeft produktie ruimte over dus kan meer melk verwerken

 • landboer

  Alle zuivelondernemingen hebben veel te veel melk!

 • Martin Oldenhof

  hooghoes
  hoogmoed komt voor de val

 • willempie

  marc ga aan de melkprijs werken i.p.v. foto s maken je word er dik voor betaald

 • hansvanbergen

  Gewoon een zeer eenvoudige foto. Hoort er ook bij. Opvallend is wel dat Hochwald 3 A 4 cent per kg meer uitbetaald. Lijkt er dus op dat dat een veel betere fusie partner was geweest

 • dayo

  @hans van bergen ,dmk betaalt nu ook 3 a 4 cent meer, hou nou eens op met dat gezeur over die fusie, jij zit toch goed bij a-ware?

 • hansvanbergen

  Nee dat doet dmk helemaal niet.

 • klaas.van.der.horst1

  @roolmangmbh De Nederlandse zuivelfabrieken wisselen onderling veel melk uit, om zo de logistieke kosten te drukken. Is een beetje kwartetten met RMO's en opletten dat de goede melk op de goede plek komt, maar heeft verder niks om het lijf.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.