Rundveehouderij

Nieuws 9599 x bekeken 27 reacties

Bel Leerdammer herkent zich niet in kritiek leveranciers

Schoonrewoerd – Bel Leerdammer herkent zich niet in de kritiek geuit in een open brief afkomstig van LTO Noord Federatie Westelijk Rivierengebied.

De belangenorganisatie geeft in de open brief namens een onbekend aantal melkveehouders aan zich overvallen te voelen door de recente melkprijsverlaging. Op basis van de vet- en eiwitprijzen daalde de melkprijs met €4,37 naar €24,85 per 100 kilo. Door het in werking treden van de wintertoeslag bleef er toch nog €28,75 (bij een jaarleverantie van 700.000 kilo) aan melkgeld over.

Melkprijs volgt zuivelmarkt

De melkprijsverlaging reflecteert volgens Theodoor Bos, manager melkvoorziening Bel Leerdammer, de huidige situatie op de zuivelmarkt. De belangrijkste afzetmarkten voor Leerdammer-kaas zijn Duitsland, Frankrijk en Italië en vooral binnen de EU is de markt momenteel moeilijk. Ook Bel Leerdammer ziet zich afgelopen maanden geconfronteerd met een 10 procent hogere melkaanvoer ten opzichte van dezelfde maanden een jaar eerder, terwijl de afzet niet toeneemt.

Geen gehoor aan oproep

Bos geeft aan geen gehoor te geven aan de oproep van de leveranciers om de forse melkprijsverlaging ongedaan te maken. Ook in kritiek op het communicatiebeleid van de zuivelonderneming herkent hij zich niet. De leveranciers zijn volgens hem prima in staat om via de eigen communicatiekanalen van de zuivelonderneming op de hoogte te blijven van de situatie op de zuivelmarkt. Zodra Bos de open brief zelf heeft ontvangen, wil hij graag met de veehouders in gesprek.

Laatste reacties

 • Mozes

  De leveranciers hebben er zelf voor gekozen om aan een particulier te leveren. Je ziet wat er gebeurt: ze roepen al de hulp van LTO in om een aanvaardbare melkprijs te krijgen. De volgende stap is dat ze net als in Engeland en Frankrijk de hulp van de politiek inroepen om een aanvaardbare melkprijs te krijgen. Laten we zuinig zijn op onze coöperaties en deze nooit uit handen geven.

 • Nell.

  zo is het

 • 344412

  Gekozen? Meestal toevallig omdat pa daar leverden, RFC heeft nu heel coöperatief de deur nog verder in het slot gegooid met €15 intree geld (in mijn geval €180.000)

 • gjh

  over 1 ding zijn we het eens Bell Leerdammer is een pruts fabriek zeg maar zakken vullers

 • tonny60

  mozes,lto was toch juist voor de melkprijsdaling

 • mtspopken

  344412, we zitten bij RFC niet te wachten op lieden die als het regent onder de paraplu willen schuilen, en als de zon weer schijnt hun geluk elders beproeven. RFC is van haar leden, die hebben hier veel geld in zitten. Het zou raar zijn als iedereen daar zomaar kostenloos aan deelnemen kon.

 • xw

  jawel 344412, heel cooperatief en daar kun jij dan aan deelnemen als je eerst € 180000 over maakt naar RFC.
  Of zou jij graag gratis aan willen schuiven en meedelen in hetgeen door de leden van RFC (en natuurlijk allen die zich dagelijks inzetten voor RFC) is opgebouwd. Dat zou ik niet cooperatief vinden.

 • info26

  Mooi dat er nog een LTO afdeling is die naar particuliere leveranciers luistert , in plaats van beleid maken op beleid van RFC, zonder zich zelf echt te verdiepen in wat er in de wereld speelt . overigens behoort LTO collegiaal te zijn.

 • Boer Willem

  Zoals van LTO verwacht wordt dienen ze wel te reageren maar neem van mij aan dat het bij een praatje en een borrel blijft,de melkprijs veranderd er echt niet van

 • evert-jan

  Laatste jaar wintertoeslag bij leerdammer denk,melkprijs word toch gemaakt door de vet/eiwit prijs

 • zon

  meer aanbod dan vraag geeft meestal een lagere prijs,vreemd dat de boeren zich dan overvallen voelen.

 • maatje 1904

  Bouw nog maar een stalletje bij want schaalvergroting is de mode.

 • gjh

  het zijn arrogant volk met een dikke plank voor de kop !!!!

 • alco1

  @gjh. Heb je nou zelf niet in de gaten dat als iedereen zo verre van steekhoudend zou reageren als jij, dat deze site dan in een mum van tijd zal verworden tot een nutteloze schreeuw site.

 • farmer4life1

  @Mozes, ik waardeer je genuanceerde reacties. Maar hier sla je de plank finaal mis.

  Zijn Particuliere zuivelverwerker nu echt minder dan een coöperatie? Bij goede prijzen kan iedereen prijs maken.

  Doet bel Leerdam het beter of slechter tov DOC ? Ze zitten net als Cono en A-ware in de kaas hoek. Waar Cono als enige een speciaal kazen maakt voor die prijs en anders maken ze minder. + voorop loopt in duurzaamheid en weidegang.

  Dat fc minder daalt is puur door een breed portfolio aan producten. De VET kant van de melk doet het goed. O.a room en boter. Daarnaast een ijzersterk babyvoeding merk en de garantie prijs staat als een huis. De grote speelt ook een rol.

  Spelers als danone en lactales in Frankrijk betalen een hogere prijs. Circa 34 cent.

 • farmer4life1

  Ik zit zelf ook bij rfc en ben trots op deze coöperatie. Maar de vrije markt en coöperaties zijn voor mij geen heilige deuren. Nadelen zijn er zeker. Over het algemeen hoge kostenstructuur in o.a loonkosten en management lagen. Dat Piet boer in zembla was te horen maar kees van 't hart niet?? Die brand zijn vingers niet. Die wil zijn imago als bestuurder hoog houden. De hogere bestuurders hebben het zeker goed gedaan de afgelopen jaren. Maar dat is geen garantie voor de toekomst. De retailers vinden RFC een moeilijke partij om zaken mee te doen. Erg stug in acties en promoties. Niet omdat ze de prijs omlaag willen.

  Als je kijkt naar de marketing strategie in Europa van RFC. (Zover ik dat kan beoordelen) dan zijn ze niet al te snugger bezig. Pompen een hoop geld in Chocomel wat qua merk ouderwets en achter haalt is.

  Als voedsel verwerker is prioriteit nummer één dat de smaak van het product subliem is en veel mensen aanspreekt. De vla en yoghurt is rampzalig. Waar zuivelhoeve als kleiner particulier bedrijf dit een stuk beter aanpakt. Boeren vla erg dik, romig en vol van vanille smaak. Laatste alinea is beoordeeld uit subjectieve beleving.

 • 344412

  Ik gun RFC het goede resultaat, ondersteund ook de Leerdammer prijs, feit blijft dat 99% van de leden lid is omdat pa dat ook was, toeval, geen keuze.

 • farmer4life1

  Je zit er immers ook bij.
  Snap dat het moeilijk slikken is due 180.000 euro. Maar je zult niet snel meer verdienen. Als je bij doc wegkomt is het prijsverschil circa 4 cent in jou geval toch 48.000 euro per jaar. Terug verdien tijd 5 jaar inclusief rente betalingen

 • Mozes

  @farmer4life1, ik heb niet gezegd dat een particulier het marketingtechnisch slechter doet dan een coöperatie. In tegendeel zelfs, ze doen het vaak beter dan veel coöperaties. Waar het mij om gaat is dat particulieren gaan voor het rendement voor de aandeelhouders en niet voor de beste melkprijs voor de boeren. De melk is een kostenpost die zo laag mogelijk moet worden gehouden.
  Dat Danone hoger betaalt komt door Frans overheids ingrijpen. Het grootste deel van de producten worden in Frankrijk zelf afgezet in tegenstelling tot Nederland waar 70% de grens over moet. Franse supermarkten worden door de overheid gedwongen meer te betalen dan de marktprijs.

 • farmer4life1

  In Frankrijk hebben ze een andere cultuur de gemiddelde Fransman is ook bereid om meer te betalen voor (lekker) eten.

  RFC heeft duidelijk in de interim uitkering aangegeven dat er meer winst was door lagere inkoopprijzen van o.a melk

  In Nederland zijn supermarkt oorlogen gevoerd, wat alles op scherp zet.

  http://www.retailnews.nl/nieuws/Fk5KLYT7EeOSgiIACiAWJg-0/supermarkten-strijden-ook-bij-inkoop.html

  Dit artikel geeft veel aan over het handelen van supermarkten in NL.

  Dat danone beter betaald is meer doordat zij de melk beter kunnen verwaarden. In Nederland kun je bij bijna elke supermarkt Danone kopen.

  Als een particuliere melkverwerker (danone) de verwaarding heeft op 1,80 EUR
  en rfc op 1,20EUR. Dan betaald Danone beter en verdienen meer. Als ze beiden op 1,80 EUR zitten klopt het dat rfc meer afdraagt door de ondernemingsconstructie. Hierin zit juist ook de fout. Qua verwaarding en marketingtechnisch kan rfc nog wel een paar stappen omhoog.


 • farmer4life1

  Daardoor hoeft per definitie een coöperatie niet beter te zijn dan een particulier. Puur kijkend hoe een onderneming technisch draait, dat is belangrijk en zijn nog grote stappen te halen.

  Qua kostenstructuur zijn particuliere bedrijven beter

 • Mozes

  De lagere inkoopprijzen gelden niet alleen voor de ledenmelk maar ook vooral voor de melkpoeder die ze van Fonterra kopen voor het maken van zuivelproducten in Azië.
  Ongeveer de helft van de melk gaat bij FC in de kaasbak. Het grootste deel van deze kaas is foliekaas, net als bij DOC. Dit heeft een zeer drukkend effect op de melkverwaarding. Deze kaas en daarmee de achterliggende melk op een hoger niveau verwaarden is uiterst moeilijk. Bij Danone zouden ze deze kaasproductie gewoon saneren en de boeren die de melk hiervoor leveren de laan uit sturen. FC is echter een coöperatie die alle melk moet verwerken die de leden willen leveren. Dan kun je soms niet anders dan voor een deel van de melk doorgaan met een lagere verwaarding.

 • hansvanbergen

  Allemaal onzin. In Frankrijk betaald men overal min of meer dezelfde melkprijs. Deze prijs wordt een paar keer per jaar bepaald in overleg met de boerenbonden. En daar probeert men zich min of meer aan te houden. Zo althans is het jaren geweest.
  Toen ik lid was van Campina werd dat inleg geld gewoon ingehouden van je melkgeld. Ik weet niet hoe dat nu is. Volgens mij overigens kun je alleen lid worden als je in een gebied woont waar niemand anders je melk ophaald.
  Leerdammer heeft over de afgelopen jaren echter zeker niet minder betaald en contant eerder meer. Ze hebben nooit geld ingehouden in de dode of levende hand en ze hebben vaak spectaculaire nabetalingen. Cash.

 • Mozes

  @Hans van Bergen, als je bij Leerdammer zit kun je een tevreden mens zijn en kun je de superheffing ook wel in één keer betalen.

 • groter

  Als RFC de winst met de huidige melkprijs durft te verdubbelen, komt dit meer ten goede van de zakkenvullers dan van de boeren. Dit ondanks een zoethouder van van gemiddeld € 8000. Over het verdoezelen van cijfers gesproken.
  De doelstelling van een cooperatie moet zijn: Het behalen van een zo hoog mogelijk rendement voor de leden, niet het behalen van een zo hoog mogelijke winst.
  Hoeveel rente krijg je van RFC voor het voorschieten van een half jaar lening over die twee cent melkgeld?

 • daan1908

  Maakt niet uit als je toch 3 a 4 cent meer beurt dan de rest .

 • Genie

  Bewust gekozen voor RFC door niet weg te gaan.
  Oke veel geinvesteerd maar pluk daar nu de vruchten van.
  Een onderneming die durft te investeren op een verstandige manier redt het ook al worden daarbij fouten gemaakt.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.