Rundveehouderij

Nieuws 2270 x bekeken

Arla raakt flink aantal Deense bioleveranciers kwijt

Aarhus - Arla raakt met ingang van de komende jaarwisseling in Denemarken 37 biomelk-leveranciers met een melkplas van bij elkaar 61 miljoen kilo kwijt.

De vertrekkende leveranciers zijn ontevreden over het melkprijsniveau bij Arla. Volgens hen betaalt het concern aan bio-leveranciers in Duitsland meer, namelijk per kilo 0,05 cent, zo meldt het Deense bondsorgaan Landbrugsavisen.

De ontevreden en zich gediscrimineerd voelende veehouders zeggen over te stappen naar een Duitse biomelk-verwerker. Namen noemen zij echter niet. Vice-bestuursvoorzitter Povl Krovsgaard van Arla vindt de opzeggingen jammer en wijst erop dat het bedrijf de biomelkprijs in Denemarken dit jaar drie keer heeft verhoogd met bij elkaar 7 cent per kilo. "Duitse verwerkers kunnen weliswaar hoge prijzen betalen, maar dat komt vooral door de lokale marktomstandigheden", aldus Krovsgaard. Arla heeft in Denemarken op dit moment een slordige 240 bio-leveranciers met een melkplas van een kleine 340 miljoen kilo.

Ook Duitse melkveehouders stappen op

In mei stapten overigens in Duitsland ook twaalf bioleveranciers op bij Arla. Het ging daarbij om veehouders uit de deelstaten Rijnland-Pals en het aangrenzende Saarland. Ook zij vonden de biomelkprijs van Arla te laag.

Of registreer je om te kunnen reageren.