Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

'Amerikaanse melkveesector kan niet zonder immigranten'

Arlington – De helft van alle werknemers op Amerikaanse melkveebedrijven bestaat uit immigranten. Zonder deze buitenlandse werknemers komt de sector direct in zware problemen. De melkveestapel zou moeten inkrimpen met 2,1 miljoen koeien en het aantal bedrijven dalen met 7.011. Dat meldt de National Milk Producers Federation (NMPF).

Van de ruim 150.000 arbeiders op melkveebedrijven is 51 procent afkomstig uit het buitenland. Zonder deze werknemers zou de Amerikaanse economie meer dan €28 miljard mislopen en prijzen van zuivelproducten in de supermarkten zouden bijna verdubbelen, zo concludeert de NMPF.

Immigratie hot topic in VS

Immigratie is in de aanloop naar de presidentsverkiezingen een hot topic in de Verenigde Staten. Het aantal immigranten werkzaam op melkveebedrijven is in 6 jaar tijd met 35 procent, ofwel 20.000, toegenomen. Melkveebedrijven die werken met buitenlandse werknemers zijn goed voor bijna 80 procent van de nationale melkproductie.

Geen vertrouwen

Tijdens een enquête onder duizend melkveehouders, waarbij geen rekening gehouden werd met het wel of niet op orde hebben van de papieren, gaf 71 procent van de ondervraagden aan niet veel vertrouwen te hebben in de werkvergunningen van hun buitenlandse werknemers. Een meerderheid van de melkveehouders maakt zich dan ook grote zorgen over het immigratiebeleid en eventuele controles. Desondanks blijft 80 procent van de ondervraagden werken met immigranten.

Volgens de NMPF is het niet waar dat immigranten banen van Amerikanen inpikken. Het lukt melkveehouders moeilijk, ondanks een salaris dat ruim boven het minimum inkomen ligt, om Amerikaanse werknemers aan zich te binden.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Tjonge, dat had ik nou niet verwacht. Pffff....
  Als ze de illegalen daar werkelijk het land uit zouden zetten - gaat niet gebeuren - dan zijn er nog wel een paar meer die hun bedrijf kunnen beëindigen. Zijn ze daar ook klaar met groenten eten bijvoorbeeld. Kunnen ze trouwens heel Californië wel afschrijven. Dat wordt dus een generaal pardonnetje. Dan een partij stoere politieke praat eroverheen en wat maatregelen voor de bühne en over 10 jaar herhaalt de geschiedenis zich weer.

 • Mozes

  Het maakt duidelijk hoe weinig mensen in een land met een hoog welvaartsniveau in de landbouw willen werken. De vrees bestaat dat ook steeds minder jongeren het ouderlijk bedrijf willen overnemen waardoor op termijn zelfs de voedselzekerheid in gevaar kan komen.

 • alco1

  Als de voedsel zekerheid in gevaar komt, zullen de prijzen stijgen waardoor iedereen weer wil boeren.

 • Foxxy

  @ Mozes, zien we nu om ons heen al gebeuren : De latente ondernemers (2/3 zonder opvolger) hebben spek op de botten, en zingen de slechte melkprijs wel uit !

  De jongere ondernemers, of bedrijven met opvolgers,die hebben geinvesteerd in mooie stallen ,en grond zijn het spek op hun botten kwijt, en de eerste bedrijven zijn inmiddels omgevallen !

  Het gevolg zullen we in een relatief kort tijdsbestek gaan zien... De blijvers hebben straks enorme bedrijven, en de oude garde zonder opvolgers wordt daar ook onder versnipperd !

  Banken zouden kapitaal-intensieve bedrijven in andere financieringsvormen moeten gieten,anders krijgen we te maken met een enorme leegloop van de sector !

 • landboer

  Zal wel meevallen Foxxy!

 • veldzicht

  Hoe hoger het welvaart nivieau in een land des te minder boeren, en mensen die nog in de agrarische sector willen werken, en zo gaat het hier ook al sinds de zestiger jaren
  en zal voorlopig nog wel even door gaan, door de mechanisatie zijn er ook veel minder mensen nodig.

 • farmer135

  Een tekort aan voedsel zou misschien wel goed zijn : er wordt minder verspild, en wij krijgen fatsoenlijke prijzen

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.