RundveeNieuws

‘Amerikaanse melkveesector kan niet zonder immigranten’

Arlington – De helft van alle werknemers op Amerikaanse melkveebedrijven bestaat uit immigranten. Zonder deze buitenlandse werknemers komt de sector direct in zware problemen. De melkveestapel zou moeten inkrimpen met 2,1 miljoen koeien en het aantal bedrijven dalen met 7.011. Dat meldt de National Milk Producers Federation (NMPF).

Van de ruim 150.000 arbeiders op melkveebedrijven is 51 procent afkomstig uit het buitenland. Zonder deze werknemers zou de Amerikaanse economie meer dan €28 miljard mislopen en prijzen van zuivelproducten in de supermarkten zouden bijna verdubbelen, zo concludeert de NMPF.

Immigratie hot topic in VS

Immigratie is in de aanloop naar de presidentsverkiezingen een hot topic in de Verenigde Staten. Het aantal immigranten werkzaam op melkveebedrijven is in 6 jaar tijd met 35 procent, ofwel 20.000, toegenomen. Melkveebedrijven die werken met buitenlandse werknemers zijn goed voor bijna 80 procent van de nationale melkproductie.

Geen vertrouwen

Tijdens een enquête onder duizend melkveehouders, waarbij geen rekening gehouden werd met het wel of niet op orde hebben van de papieren, gaf 71 procent van de ondervraagden aan niet veel vertrouwen te hebben in de werkvergunningen van hun buitenlandse werknemers. Een meerderheid van de melkveehouders maakt zich dan ook grote zorgen over het immigratiebeleid en eventuele controles. Desondanks blijft 80 procent van de ondervraagden werken met immigranten.

Volgens de NMPF is het niet waar dat immigranten banen van Amerikanen inpikken. Het lukt melkveehouders moeilijk, ondanks een salaris dat ruim boven het minimum inkomen ligt, om Amerikaanse werknemers aan zich te binden.

Beheer
WP Admin