Rundveehouderij

Nieuws 2393 x bekeken

Agrifirm: voersaldo weidende en niet-weidende robotbedrijven nagenoeg gelijk

Apeldoorn – Robotmelkers die weidegang toepassen halen een vergelijkbaar voersaldo als robotmelkers die de dieren permanent op stal houden. Dat blijkt uit een analyse van de Agrifirm Focus Melkvee-cijfers van het huidige weideseizoen (mei tot en met juli 2015).

De dagelijkse melkproductie varieert maximaal 1,4 kilo tussen compleet weiden en niet-weiden, maar beweiders realiseren weer een hoger eiwitpercentage. De krachtvoerkosten op weidebedrijven liggen lager dan op niet-weidebedrijven. Niet door de kilo's krachtvoer maar door naar verhouding meer energierijke krachtvoersoorten.

Melkgeld per koe

Het melkgeld per koe op weidebedrijven ligt hoger dan niet-weidebedrijven, deels door de weidepremie en de hogere gehaltes. In combinatie met de lagere voerkosten geeft dit een minimaal verschil in saldo met robotmelkers die geen weidegang toepassen.

Robotmelkers die met 10 tot 50 procent vers gras in het rantsoen werkten realiseerden met €2.248 het hoogste saldo (melkgeld min voerkosten per koe per jaar). Het saldo van robotmelkers die de koeien permanent binnen houden kwam uit op €2.233.

Of registreer je om te kunnen reageren.